Lärling och provanställd – så säger reglerna
Ställningsmontören Frida Borg fick besked av vd:n att provanställningen skulle upphöra inom två veckor. Men i själva verket hade hon rätt att få varslet två månader i förväg.
– Jag är besviken över att företaget gick till väga som de gjorde, säger hon.
Det var i juni i år som 27-åriga ställningsmontören Frida Borg var ute och jobbade på en byggarbetsplats i Falkenberg när vd:n ringde. Han berättade för henne att hennes provanställning skulle upphöra inom två veckor.
Frida Borg hade arbetat som företagslärling sedan oktober 2021 på Hermansson Byggställningar och hade tolv månaders provanställning. Hon trivdes bra och tycker att ställningsjobbet var roligt och utmanade. Hon fick också beröm från arbetsledare och kollegor i teamet, där hon arbetade.
– Jag var ju helt grön när jag började men tyckte att jag byggde upp mina muskler snabbt och att det gick lättare för varje månad. Jag har alltid skött mig och gjort det som jag blivit tillsagd.
Under telefonsamtalet fick inte Frida Borg någon närmare förklaring till varför, bara att ”vi tycker inte att du håller tempot” och ”vi har valt att avsluta provanställningen och det är som det är”.
– Jag tycker att det var en orättvis bedömning. Jag är lärling och lär mig fortfarande. Jag tycker att jag håller tempot, inte som en fullbetald, eftersom jag fortfarande är lärling.
Dessutom hajade hon till över att hon fick beskedet att hon skulle sluta inom två veckor.
– Jag tyckte inte att det lät rätt och kontaktade Byggnads.
Frida Borg hade kontakt med Henrik Fager, ombudsman, på Byggnads Väst som berättade att hon hade rätt att få besked två månader i förväg om anställningen ska fortsätta eller avbrytas, enligt de nya reglerna i Yrkesutbildningsavtalet (YUA).
– Som företagslärling faller du in under ett annat regelverk än gymnasielärlingar. Vi kollade upp saken och skickade texten från byggavtalet till vd:n. Företaget insåg att de hade gjort fel, gjorde om och gjorde rätt, säger Henrik Fager.
Vi gjorde ett misstag först, sedan pratade vi med Byggnads och gjorde rätt
Hermansson Byggställningar ändrade varseltiden till två månader och Frida avslutade anställningen i mitten av augusti.
Vad innebär det för en lärling att få längre varseltid?
– Större möjligheter att hitta ett nytt arbete. Att det finns tid för omställning och det är ju alltid bra med framförhållning, säger Henrik Fager.
Stefan Arvidsson, vd på Hermansson Byggställningar:
– Vi gjorde ett misstag först, sedan pratade vi med Byggnads och gjorde rätt. Det var ingen tanke bakom att vi skulle göra fel. Vi ändrade till två månader.
Borde inte du som arbetsgivare ha koll på reglerna när det gäller lärlingar?
– Givetvis ska vi ha koll på alla regler och vi försöker att följa alla regler så gott vi kan som en seriös företagare. Just i det här fallet hade vi missat att göra det skriftlig två månader i förväg.
Vid provanställningar på byggavtalet som pågår mellan sex och tolv månader måste arbetsgivaren två månader i förväg skriftligen underrätta lärlingen och informera BYN-regionen om detta.
2020 kom det nya Yrkesutbildningsavtalet (YUA) och i de nya reglerna infördes provanställning för lärlingar, vilket inte fanns tidigare.
– Det var många frågor och farhågor både från arbetsgivare och ombudsmän när vi gick från det gamla till det nya avtalet, men sedan har jag inte hört något. Men det är ju speciella regler för företagslärlingar, säger Görgen Zilén, ombudsman och tidigare yrkesutbildningsansvarig på Byggnads.
Frida Borg vet att arbetsgivaren inte behöver ge någon orsak till att anställningen ska upphöra, men hon är ändå besviken över att hon fick informationen via telefon och inte någon riktig förklaring.
– Min uppfattning är att beskedet bör överlämnas personligen och att arbetsgivaren ska kunna motivera varför de väljer att avsluta anställningen. Att vara chef innebär att du ska kunna säga obekväma saker på ett bra sätt, säger Görgen Zilén, ombudsman på Byggnads.