info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Låg löneökning i osäker kvartalsstatistik

Lönerna i byggyrkena ökade med 2,2 procent från andra kvartalet 2003 till samma kvartal i år. Det är en av de säkraste uppgifterna i lönestatistiken.

Under andra kvartalet 2003 ändrade Byggnads i rapporteringsrutinerna i lönestatistiken. Det innebar bland annat att en del uppgifter från andra kvartalet redovisades först under tredje kvartalet.
Det betyder att den period som nu redovisas av Byggnads utredningsavdelning, andra kvartalet 2003 jämfört med samma kvartal i år, är osäkrare än vanligt.
Säkrast är uppgiften om löneutvecklingstakt för alla yrkesgrupper tillsammans, 2,2 procent eller en löneökning med 2:87 kronor per timme per timme under perioden. Den gav en genomsnittlig lön i branschen på 133:27 kronor per timme.

Mindre tillförlitliga är uppgifterna i löneligorna (i faktarutan nedan) som avser olika yrkesgrupper.
Statistiken visar att den högsta andelen prestationslön finns i den största gruppen, trä-, betongarbetare samt murare, TBM-gruppen, med 25,2 procent.
De som hävdar att ackordsarbete ger högre lön hittar inget stöd i fakta från det här kvartalet. Det är motsatsen som gäller.
På Gotland är andelen prestationslön i TBM-gruppen 53,5 procent. Men trots det är genomsnittslönerna på Gotland lägst i Sverige. I Norrköping, som toppar ackordsligan, är andelen prestationslön bland de lägsta i Sverige, 9,5 procent.

Anläggarnas prestationslöneandel är 21,4 procent, golvläggarna har 16,6 procent och pappläggarna 15,9 procent.
På vvs-avtalets område, där både isolerare, industrirörmontörer och vvs-montörer ingår var andelen prestationslöner 4,3 procent och bland glasarbetarna var ackordsandelen 3,8 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Låg löneökning i osäker kvartalsstatistik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig