Läckaget hade kunnat undvikas
Varken han eller länsstyrelsen informerades om ett läckage som inträffade den 13 juli.
– Det handlar om rena mörkläggningen. Hade vi fått information om den läckan hade vi stoppat provborrningen direkt, sa Gillberg vid gårdagens presskonferens enligt Sydsvenskan.
Därefter hade ytterligare läckor kunnat undvikas, anser han, genom en elektronisk ph-mätare kopplad till en mobiltelefon. Den hade kostat ett par tusenlappar och inneburit bevakning dygnet runt.
Både entreprenören Skanska Vinci och beställaren Banverket har tillbakavisat Gillbergs påstående om att de skulle mörkat det första utsläppet. Efter utsläppet den 13 juli bestämde sig entreprenören för att ha tätare visuella inspektioner. Men det som hänt visar att det inte räckte.
Länsstyrelsen har riktat kritik mot att de först genom massmedierna fick kännedom om utsläppet. Inte genom Banverket.
Tisdagens läckage drabbar ett projekt där flera tidigare missöden sänkt förtroendet för byggandet. Markägare i området är oroade och förbannade över det som hänt. Olika myndighetspersoner har kritiserat det inträffade. Däribland miljöminister Lena Sommestad. Hon oroas av att man får olyckshändelse efter olyckshändelse i området. Hon anser att det som inträffat inger oro för om det överhuvudtaget går att bygga på ett bra sätt genom åsen. Men innan frågan är utredd vill hon inte kommentera något om regeringens förtroende för projektet.