info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kvinnliga byggjobbare skrev upp vad de hört på jobbet – här är resultatet

Ett gäng byggkvinnor har i tre dagar träffats på en konferens. Spontat skrev de ner vad de fått höra på bygget. ”Jag blev chockad”, säger rörmokaren Jessica Thiel.

Under fem minuter skrev de kvinnliga byggnadsarbetarna upp vad manliga kollegor sagt till dem på arbetsplatsen. Foto: Privat

Igår skrev Byggnadsarbetaren om ”Sila Snacket” en satsning från byggbolaget TL Bygg. Tanken är att kampanjen ska få bort jargong som är exkluderande och diskriminerande.

– Vi tror att med en mer öppen dialog kring jargongen kan vi också förändra kulturen till att i stället lyfta varandra, sa bolagets vd Johan Edlund, till Byggnadsarbetaren.

Läs också ”Sila snacket” ska fimpa osund byggjargong: ”Jag har varit en del av den själv”

Samtidigt under gårdagen hade Näta Öst, en del av Byggnads nätverk för tjejer på bygget, en konferens i Norrköping.

– Vi har träffats under tre dagar och diskuterat olika frågor som rör kvinnor och byggbranschen, säger rörmokaren Jessica Thiel.

Med på träffen var tjejer från flera olika yrken på bygget. Bland annat snickare, betongarbetare, rivare, plattsättare och ställningsbyggare.

Rörmokaren Jessica Thiel deltog i veckan i ett möte med det kvinnliga byggnätverket Näta Öst i Norrköping. Foto Privat

Jessica Thiel säger att de snabbt fick en stark gemenskap trots att de inte träffats tidigare. De började även berätta för varandra om saker de fått höra på bygget.

– Det var en slump egentligen att vi skrev ner det på tavlan. Någon sa att ”ska vi skriva upp vad vi hört” och då gjorde vi det. Det tog bara fem minuter. Jag blev chockad själv över vad som stod där, säger Jessica Thiel.

Hon tog några foton på tavlan och senare när hon såg artikeln om ”Sila Snacket” på Facebook postade hon bilderna i flödet.

     

        

Jessica Thiel tycker att ”Sila Snacket” är ett bra initiativ och hon vill gärna se fler kampanjer för att motverka sexism, diskriminering och homofobi på bygget. Men hon tror inte att det räcker för att få bort den dåliga jargonen.

– Det krävs mer. Vi måste börja prata om de här frågorna redan i skolan, på högstadiet, för det är då det börjar. Sedan är det viktigt att tänka på hur man pratar hemma, om hur man pratar med sina barn och sin fru, säger Jessica Thiel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kvinnliga byggjobbare skrev upp vad de hört på jobbet – här är resultatet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig