info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kundernas krav – plattsättarnas skräck

Kräsna kakelkunder kräver den senaste designen – som får plattsättarnas ryggar att gå sönder.

– Branschen har spårat ur, säger plattsättaren Patrik Österback.

Tv-profilen Bianca Ingrosso visar sitt nya badrum, med ett mode som skapar problem för plattsättare som Patrik Österback. Foto: Bianca Ingrosso/Youtube/Privat

Förra året visade influencern och tv-profilen Bianca Ingrosso upp sin nya lägenhet, en trea på Östermalm som hon låtit helrenovera. I videoinslaget på Youtube kunde tittarna se lyxdetaljer som en vinkyl, vitrinskåp med spotlights och ett helvitt, lyxigt kök.

– Jag har verkligen gått all in i den här lägenheten, förklarade Bianca Ingrosso i klippet.

Badrummet följde den rådande trenden med extremt stora kakel- och klinkerplattor, som till och med hade gulddetaljer.

Men trenden med stora, tunga plattor har en baksida, som får yrkesarbetare att överväga att byta bana. Plattsättaren och företagaren Patrik Österback på Österbacks Kakel har jobbat inom yrket sedan i slutet på 80-talet och har tydligt märkt hur kakelkraven – och tyngden – har ökat med åren.

– När jag började fanns det bara vita 15×15-plattor. Sedan har det gått från kakelplattor till granit. De senaste åren har det blivit större och tyngre plattor och tyngre paket. I princip alla som håller på har problem med rygg eller axlar, säger han och berättar att hans anställda plattsättare nyligen suttit på akuten en hel dag på grund av ryggvärk efter tunga lyft.

– Det blir väldigt svårt att bära plattorna ergonomiskt.

Vad är de största problemen?

– Man får ofta jobba själv. Då ska man upp med plattor som är 120×60 på en stege. Det är tungt.

Men det är inte bara att de nya plattornas tyngd som ställer till det för yrkesfolket. De rakskurna kanterna försvårar också arbetet.

– Tandar det en halvmillimeter och det ligger spotlights på då syns det jättetydligt. Hela branschen har spårat ur, kan jag tycka, säger Patrik Österback.

Men kunderna vill ha det här?

– Ja. Förut var det mest lärare och advokater man skulle hålla sig undan. Nu är även tjejer i 30-årsåldern ett problem. De kan ha sett något de gillar i en arkitekttidning eller tidning om hem och vill ha det likadant. Folk förväntar sig inte ett hantverk, utan en fotostatkopia av en vägg. Det ska vara perfekt.

Men förutsättningarna är inte alltid lika perfekta?

– Badrum kan ha reglar som är vinda och sneda, det är inte alltid du kan lägga ett två meter långpass och få det snörrätt.

Patrik Österback slipper själv privatkunder till största del, eftersom han jobbar på nybyggen. Men de tyngre plattorna kommer 55-åringen inte undan, vilket har påverkat hans rygg ordentligt.

– Ryggen är ett sorgligt kapitel. Förut gick jag till kiropraktorn, så knäckte de till den. Nu när jag går till kiropraktorn blir det ingen skillnad längre. Nu har jag konstant värk istället.

Hur länge kan du ha det så här?

– Vad har jag för val? Gå till Försäkringskassan funkar ju inte. Man får försöka hitta en arbetsledartjänst eller något liknande.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kundernas krav – plattsättarnas skräck

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig