"Kul när man får smälla på"
‒ Jag kände direkt att nu slog någon av en strömbrytare, nu är det kört, säger Claes Bertilsson.
Åtta och ett halvt år har gått sedan livet i ett slag förändrades för alltid. I Roasjö, några mil söder om Borås, hade rörmokaren Claes Bertilsson och några vänner sökt sig till den lokala badplatsen för att svalka sig i sommarvärmen. Claes dök på grunt vatten och försökte samtidigt fånga en boll som en vän kastade. Han landade på nacken.
‒ Jag blev förlamad från armhålorna och nedåt. Triceps och handledsfunktionen är helt borta. Axlar och biceps är det som finns kvar, säger han.
”Smäller på rejält”
Rehabiliteringen blev lång. Tio månader på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Claes Bertilsson fick höra att han skulle förbereda sig på den psykologiska reaktionen.
‒ Alla sa det, att snart kommer en dipp. Men jag har inte varit så knäckt av det hela. Det är inte så kul att sitta och vara sur i 60 år, eller hur länge man nu lever, utan det är bara att försöka göra det bästa av situationen. Jag har träffat mycket folk och gjort mycket grejer som jag aldrig hade gjort om jag inte skadat mig, så en del är positivt.
En av dessa positiva saker är rullstolsrugbyn. Claes Bertilsson introducerades till sporten under sin rehabilitering.
‒ Jag spelade fotboll förr och ville ha en lagsport, säger han. Det är kul när man får smälla på. Det är ingen speciell hänsyn för att man sitter i en rullstol, det smäller på rejält.
Uttagen till Paralympics
I fjol blev han svensk mästare med sin klubb Gothenburg Lions och i juni gjorde han internationell tävlingsdebut i Canada Cup. En månad senare kom telefonsamtalet från förbundet. Claes Bertilsson var uttagen i den svenska truppen till Paralympics i Rio.
‒ Jag hade tänkt att jag nog inte skulle komma med men sedan ringde de, säger han.
I rullstolsrugby har varje spelare en personlig klassningspoäng ‒ från 0,5 till 3,5 ‒ som baseras på styrkan och rörligheten i armar och händer. Fyra spelare från varje lag är inne på plan samtidigt och den sammanlagda poängen för dessa fyra spelare får inte överstiga åtta. Spelare med högre poäng har det offensiva ansvaret medan spelare med lägre poäng ‒ Claes Bertilsson har 0,5 ‒ sköter om defensiven.
‒ Jag ska i stort sett aldrig ha bollen, jag ska bara vara i vägen. Jag ska stressa motståndaren att göra misstag och när de närmar sig vårt försvarsområde kommer jag och kör in i ryggen på den som är närmast mig, säger han.
10 000 på läktaren
Claes Bertilsson visste om att han inte var förstavalet i sin klass och tillbringade större delen av turneringen på bänken, men ett inhopp mot England i Sveriges sista match gav mersmak.
‒ Det var en häftig upplevelse när det stod 10 000 på läktaren som gormade och skrek så det stod härliga till, säger Claes Bertilsson.
Matchen slutade med förlust vilket innebar att Sverige placerade sig på en hedersam sjätteplats, vilket också motsvarar landslagets position på världsrankingen. Sett till förutsättningarna har landslaget presterat bra. Men avståndet till toppnationerna som USA och Australien ‒ med större spelarunderlag och bättre ekonomiska förutsättningar ‒ är alltjämt långt.
‒ Vi skulle behöva ha in mer folk och ha flera olika kedjor att spela med. Nu har vi en superkedja och när vi spelar bra spelar vi jättebra, men när den inte funkar behöver vi mer jämnhet, säger Claes Bertilsson.
EM nästa
För egen del är siktet inställt på att etablera sig i startuppställningen. Nästa chans till internationell speltid för rörmokarnas representant i rullstolsrugbyn kommer när EM avgörs i Tyskland sommaren 2017.
‒ Jag hoppas kunna ta en plats och få lite speltid. Topp tre borde vi komma. Det måste vi kunna göra, säger Claes Bertilsson.
Rullstolsrugby spelas på en plan med samma mått som en basketplan.
En match spelas i fyra perioder om åtta minuter effektiv tid vardera.
Varje lag består av upp till tolv spelare varav fyra befinner sig på plan samtidigt.
Spelare har en personlig klassningspoäng från 0,5 till 3,5 baserad på styrkan och rörligheten i armar och händer.
Lagen tar poäng genom att korsa motståndarnas mållinje med bollen.