Kritik mot polisens arbete
I byggbranschen anmäldes 28 arbetsolyckor med dödlig utgång mellan 2010 och 2012.
– Det är viktigt att vi har som utgångspunkt att utreda om det begåtts ett brott, inspektionen visar att vi ofta agerar utifrån att det har skett en olycka, säger Mats Kirestam, polismästare i Uppsala som varit med och arbetat med utredningen.
Utdragna utredningar
Enligt rapporten arbetade flera polismyndigheter för långsamt vid allvarliga arbetsplatsolyckor, vilket har betydelse för bevisningen och rättsäkerheten. I vissa fall hamnade ärendena helt och hållet hos Arbetsmiljöverket, i stället för att hanteras snabbt och effektivt av polisen.
Saknar utbildning
Rikspolisstyrelsens granskning visar också att ansvariga för utredningsarbetet i vissa fall saknar utbildning i arbetsmiljöfrågor. Utredningen konstaterar att det behövs nationella riktlinjer och tydlig vägledning för att utredningsarbetet ska bli bättre, och slutsatsen är också att brottsutredare bör utbildas i arbetsmiljöfrågor.
– Rikspolisstyrelsens utredning bekräftar bara det vi sagt i flera år. Polisen borde ha en särkskild organisation för miljö och arbetsmiljöbrott, med en nationell chef och särskilda utredare, en liknande organisation som vi har på åklagarsidan, säger Mats Palm, chefsåklagare på riksenheten för miljö-, och arbetsmiljömål.