Kravet för maskinförarna – så mycket ska lönen höjas
Samma lön som ackordslaget från första timmen, matersättning vid övertid, att arbetsgivaren tvättar kläder och ett lönekrav på 3 procent. Det är några av fackets yrkanden för maskinförarna i årets avtalsrörelse.
I dag växlar Byggnads och Maskinentreprenörerna krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Nuvarande avtal löper ut den 31 maj. Senast då ska parterna kommit fram till en ny uppgörelse. Här följer en del av fackets krav i korthet.
- När det gäller lönerna yrkar facket på en höjning med 3 procent. Lägst möjliga påslag är 783 kronor i månaden. Även utgående löner och grundlönen i avtalet ska höjas med minst 3 procent.
- En fråga som återkommit under flera avtalsrörelser är den om att kran- och maskinförare som arbetar åt ett ackordslag ska tjäna lika mycket som laget. Vid senaste avtalsrörelsen förbättrades situationen något men facket nådde inte ända fram. Därför kräver man nu att maskinförare ska ha samma lön som ackordslaget från första arbetstimmen.
- Maskinförare hamnar ofta i situationer när de måste jobba över. Facket vill därför få upp övertidsersättningen och ersättningen för obekväm arbetstid. De yrkar även på att maskinförarna ska få matersättning från arbetsgivaren om övertidsarbetet är mer än en timme. Byggnads vill även att dygnsvila under arbetstid ska ersättas med bibehållen lön.
Läs även: Maskinföraren Lars-Gunnar: ”Jäkligt bra med matpengar vid övertid”
- Pensionsfrågan är viktig för byggnadsarbetarna och många är oroliga för pensionen. Om de ska orka jobba ända fram och över hur stor pensionen blir. Det visar bland annat en granskning tidningen gjort tidigare. I avtalsrörelsen 2017 infördes en extra pensionsavsättning. Nu kräver facket att avsättningen till den extra pensionsavsättningen ska öka.
- Ett annat krav handlar om arbetstiden. Facket är kritiska till nuvarande arbetstidsbestämmelser som de menar ger arbetsgivarna möjlighet att ”lägga ut arbetstiden på veckans alla dagar och i princip hela dygnet”. Därför yrkar man på att ordinarie arbetstid ska ändras så att de endast kan läggas ut på dagtid måndag till fredag om man inte kommer överens om annat med Byggnads lokalt.
- En fråga som gäller huvudentreprenadavtalet är att facket vill införa ett upplägg som finns i Danmark. I dag tar det för lång tid innan överläggningar kommer till stånd mellan facket och huvudentreprenörer. För att det ska bli effektivare vill man införa regeln i det danska kollektivavtalet – att parterna ska mötas inom 48 timmar från det att Byggnads påkallat en överläggning.
- Flera krav rör arbetsmiljön. Ett handlar om sol och varma sommardagar. För maskinförare som rattar maskiner utan klimatanläggning kan det leda till väldig varma hytter. Facket tycker att det är en fara för säkerheten då förarna kan bli trötta och ouppmärksamma. Därför kräver de i årets avtalsrörelse att samtliga maskiner ska ha en klimatanläggning.
- Ett annat arbetsmiljökrav handlar om att arbetsgivarna ska hålla med glasögon, optiskt slipade och tonade, till alla maskinförare med synproblem.
- När det gäller företagshälsovården finns det med ett yrkande om att det ska bli tydligare vad som ingår i ett företagshälsovårdsavtal och hälsoundersökningar. Det ställs även krav på att de anställda ska erbjudas undersökningar oftare än idag.
- En annan hälsogrej är träning. Byggnads yrkar på att friskvårdsbidrag införs i avtalet.
- Arbetskläderna blir ofta skitiga och kräver du sina turer i tvättmaskinen. Om facket får som de vill blir det en fråga för arbetsgivarna framöver. Man kräver att chefen ska ombesörja arbetstagarnas arbetskläder.
- Byggnads vill att arbetsplatserna ska vara för alla och vill därför att överenskommelsen om personalutrymmen justeras så att det framgår tydligt att kvinnor och män ska ha tillgång till avskilda utrymmen för ombyte.
Cenneth Niklasson, cn@byggarb.se