Kräver skärpning mot dödsolyckor
Dödsolyckorna ökar på arbetsmarknaden. Förra året dog 50 människor i arbetsplatsolyckor.
En av de värst drabbade av branscherna är byggbranschen. Byggnads ordförande Johan Lindholm och Metalls ordförande Anders Ferbe tycker det är dags för en ändring och därför hade deras organisationer arrangerat fredagens hearing.
Organisationerna hoppas nu att regeringen ska lyssna och agera snabbt. De anser att arbetsmiljölagstiftningen måste skrivas om och moderniseras och tillsynen skärpas genom mer resurser till Arbetsmiljöverket och dess arbetsmiljöinspektörer.
”Oacceptabelt”
För lite har gjorts anser Anders Ferbe, vars förbund för tredje året driver en kampanj för en nollvision mot dödsolyckor.
–Jag ser med djup oro på att arbetsplatsolyckorna ökar igen, sa han.
Johan Lindholm tycker det är självklart med en nolltolerans mot dödsolyckor och betonade värdet av kollektivavtalen i det arbetet.
– Det är oacceptabelt att så många byggnadsarbetare har fått sätta livet till, sa han.
Under hearingen i Stockholm deltog bland andra politiska representanter, arbetsgivare, skyddsombud, samt representanter inom rättsskydd och försäkring.
Byggbranschen träffar Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem berättade att verket idag bara har möjlighet att bevaka fem procent av landets en halv miljon arbetsplatser. En siffra som man reagerade starkt över från fackligt håll.
Hon anser det är viktigt med ett samarbete mellan aktörerna på arbetsmarknaden och har bjudit in byggbranschen till en diskussion där man ska ta upp dödsolyckorna.
–Den tredje februari har vi bett företrädare för byggbranschen att komma för samtal om hur man jobbar med dessa byggolyckor och vad vi kan göra för att hjälpa till, sa hon.
Erna Zelmin Ekenhem.
Förlorade sin pappa
En av deltagarna, Jörgen Eriksson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads, har egen erfarenhet av att förlora en förälder på bygget. Tio år gammal väntade han på sin pappa, plåtslagaren, som aldrig kom hem. Han miste livet i en byggolycka.
– Det vill jag inte att någon annan ska behöva vara med om, sa Jörgen Eriksson.
För att komma tillrätta med dagens olyckor framhöll han det systematiska arbetsmiljöarbetet och att man måste värna om skyddsombuden.
Stress och granskning
Bland de orsaker som lyftes fram bakom dödsolyckorna finns bland annat ett högt uppdrivet tempo på arbetsplatserna, en nedrustning av Arbetsmiljöverket, att visstids- och bemanningsanställda ökar, samt de långa entreprenörskedjorna på många arbetsplatser. Vidare att många utländska arbetare inte får möjlighet att arbeta säkert, bland annat på grund av brister i kommunikation och introduktion. Arbetsgivarna, genom Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson, anser att det är viktigt med förebyggande arbete mot olyckorna. Att kunderna ställer rätt krav och att myndigheterna har tillräckligt med resurser att granska och ingripa mot oseriösa aktörer i byggbranschen.