Kräver mer böter mot dödsolyckor
Hearingen handlade till stor del om pengar och straff för dem som missköter arbetsmiljön. Men också om långa entreprenörskedjor, skilda världar hos anställda på storföretag och småskuttar och om skyddsombudens tuffa och utsatta roll.
Byggnads vill ge Arbetsmiljöverket en utökad möjlighet att kräva sanktionsavgifter direkt på arbetsplatsen, när ett företag bryter mot regler i arbetsmiljölagen.
-Dessutom måste sanktionsavgifterna höjas kraftigt från dagens maxbelopp på 100 000 kronor, sa Byggnads chefsjurist Mattias Landgren.
Förslag nästa år
I en debatt med Byggnads ordförande Johan Lindholm, var arbetsmarknadsminister Hillevi Engström inne på samma linje.
-Det ska kosta att utsätta människor för fara, sa hon och flaggade för att ett förslag till sanktionsavgifter kommer till riksdagen under nästa år. Tanken är att utöka möjligheten att utdöma böter direkt på arbetsplatsen, samt att avgiften ska kunna höjas till max en miljon kronor.
Byggnads har dock inte bundit sig för någon övre gräns för avgiften och man är oroad för att sanktionsavgifterna ska leda till att många brott avkriminaliseras. En utredning har föreslagit att den som får en sådan avgift inte sedan ska kunna åtalas för något brott. Det tycker Byggnads är fel.
Kräver ansvar bland entreprenörer
En annan stor fråga då det gäller allvarliga olyckor är entreprenörskedjorna. Ofta händer olyckor hos underentreprenörer långt ner i kedjorna. Johan Lindholm begärde i debatten med Hillevi Engström en lagstiftning om huvudentreprenörskap.
– Jag vill ha ett politiskt beslut om att huvudentreprenören ska ta ansvar för hela kedjan, sa han.
Hillevi Engström sa att frågan diskuteras men lovade inget konkret.
Accepterar inte dödstalen
Byggbranschen skördar liv. Det vill Byggnads sätta stopp för och arrangerade därför en arbetsmiljöhearing i ABF-huset i Stockholm under onsdagen. Där deltog en rad personer med insyn i frågan. Från bland annat fack och företag, Arbetsmiljöverk och politik. Det är dystra siffror som ligger bakom. Mellan 2002 och 2011 förlorade 111 personer livet i byggolyckor, enligt en sammanställning som Byggnadsarbetaren gjort. Det blir närmare en byggnadsarbetare i månaden. Hittills i år har dock dödsolyckorna varit färre. Tre personer har dött i byggbranschen. Men varje död byggnadsarbetare är en för mycket, konstaterade alla och dödsolyckorna är toppen av ett isberg. Samtidigt skadas och handikappas människor för livet på byggarbetsplatser varje år.
– Vi accepterar inte längre dessa dödstal och vill åstadkomma en förändring, sa Johan Lindholm.
I debatten krävde Byggnads bland annat mer resurser till Arbetsmiljöverket. Inte minst mot bakgrund av att Sverige ligger under den rekommendation FN-organet ILO ger, om att ha en inspektör per 10 000 anställd. I Sverige är siffran 0.62. Hillevi Engström hävdade att byggbranschen är prioriterad då det gäller arbetsmiljötillsynen, men utlovade inte några nya pengar till bygginspektörer.
Problem på små företag
Calle Fridén, byggnadsarbetare, skyddsombud och bloggare tog med hearingen ut i byggvärlden. Bortom de stora företagen och ut i vardagen på mindre arbetsplatser, där många är rädda för att ställa krav. Han väckte frågan om hur man ska nå ut till byggnadsarbetarna på de mindre arbetsplatserna.
-Hur bra är ni i Byggnads på att jobba mot de mindre företagen? Frågan gick från hearingens moderator, Byggnadsarbetarens Johan Sjöholm till fackets Johan Lindholm.
-Vi håller på att ställa om vår organisation, för att vara där ute på plats, blev svaret.
”Ska kosta fruktansvärt mycket”
Också Calle Fridén drev frågan om att det måste bli mycket mer kostsamt för företagen att utsätta anställda för risker. Det kanske måste kosta en konkurs i vissa fall.
– Jag tror inte längre på företagens goda vilja. Det ska kosta fruktansvärt mycket pengar när någon dör på jobbet, sa han.