Kräver lönelyft på 15 procent: "Byggnads borde slopa märket"
Unga Byggare kräver ett lönelyft på 15 procent i vårens avtalsrörelse. Samtidigt anser ungdomsförbundet att Byggnads borde släppa LO-samordningen. "Märket fungerar inte längre, säger Erik Andersson, ordförande i Unga Byggare Väst.
I vår är det dags för en ny avtalsrörelse för stora delar av arbetsmarknaden. Ett tydligt startskott levererades nyligen när flera industrifack gick ut med ett gemensamt lönekrav inför förhandlingarna – ett bud på 4,2 procent. En nivå som fått Byggnads ungdomsorganisation, Unga Byggare, att rasa. De tycker att höjningen är alldeles för låg.
– Vi kräver 15 procent, säger Erik Andersson, ordförande i Unga Byggare Väst.
Hur har ni kommit fram till den nivån?
– Vi har tittat tillbaka i tiden på hur stor del vi löntagare fått av företagens vinster. Om alla arbetare i Sverige i dag skulle få 15 procent så skulle vi fortfarande inte vara uppe på de nivåer som gällde på 1970-talet, säger Erik Andersson.
– Nuförtiden tittar alla bara på produktivitetsökningen. Vi vill att större hänsyn ska tas till vinstandelen som visar att det nu faktiskt finns ett utrymme att höja lönerna mer.
Unga Byggare är också kritiskt mot det så kallade märket, att industrifacken är först ut när det är dags för avtalsförhandlingar och bestämmer hur hög lönehöjningen ska bli för alla andra LO-fack. Något som Dagens Arena var först med att skriva om.
Tycker du att märket ska skrotas?
– Ja, absolut. Märket fungerar inte längre, utan arbetarrörelsen måste sätta sig ner och komma fram till en bättre lönebildningsmodell. Jag har kollegor på jobbet som arbetar extra på helger och tar av sina sparpengar för att få mat på bordet.
Skulle du säga att Byggnads är fega som alltid följer märket?
– Det är svårt för ett fack att ställa sig utanför. Den som gör det kan hamna utanför när det gäller andra samarbeten. Men med tanke på hur det ser ut i dag tycker jag att Byggnads ska slopa märket och köra sitt eget race, säger Erik Andersson och fortsätter:
– Det bästa skulle vara om LO fortsätter att samverka., men problemet är att de bara tittar produktiviteten och därför enas om för låga lönekrav.
”Låter i överkant”
På Byggnads förbundskontor pågår förberedelserna inför avtalsrörelsen. Arbetet med avtalsmotionerna är inne på sluttampen och den 29 november ska förbundet svara på om de ska vara med i en LO-samordning. Emil Persson är avtalssekreterare på Byggnads.
Vad säger du om Unga Byggares lönekrav?
– Det låter som en bra löneökning, men med den modellen vi har i dag där vi ska ta ansvar så tycker jag 15 procent låter i överkant.
Emil Persson försvarar i stället lönekravet som industrin lagt på 4,2 procent. Det är en ”siffra som väl avvägd”. Han förklarar att inflationen nu ligger en bit över 1 procent och att en löneökning på 4,2 procent skulle ge ”en ganska så bra reallöneökning”.
Men ni får väl inte 4,2, eller?
– Senaste avtalsrörelsen var kravet 4,4 och då landade det på 4,1. Vad det hamnar på nästa år vet jag inte, men det jag kan säga är att Emil Persson aldrig blir riktigt nöjd oavsett vilken nivå det blir.
Kommer Byggnads medverka i samordningen i nästa avtalsrörelse eller blir det ”ett eget race”?
– Det vet jag inte nu utan vi ska lämna besked senaste den 29 november om vi ska vara med. Det jag kan säga är att vi under många år haft en bra utveckling via samordningen och märket. Om man tittar på Tyskland, där de många gånger brukar begära mycket högre procentuella lönepåslag, så har reallöneökningarna inte varit bättre där. Mitt uppdrag från medlemmarna är att se till att de får en reallöneutveckling över tid.
”Skulle inte vika mig en millimeter”
Emil Persson kommer i egenskap av avtalssekreterare bli en nyckelspelare vid avtalsförhandlingarna. Hur diskussionerna där slutar någon gång i vår är högst oklart i dag. Om Unga Byggare fått en plats vid bordet hade deras ingång varit att lönekravet på 15 procent inte är förhandlingsbart.
– Jag skulle inte vika mig en millimeter. Och hade vi behövt ta till några stridsåtgärder som att strejka så hade vi fått göra det. Det hör jag ofta ute på byggena att ”det händer ingenting” utan det är bara att acceptera och gå till jobbet. Det är dags att ändra på det, säger Erik Andersson.