info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kräver 300 000 i Arbetsdomstolen

Lön och förhandlingsvägran. Det är ämnena för de fyra stämningar som Byggnads lämnat till Arbetsdomstolen under sommaren. Företagen krävs på drygt 300 000 kronor sammanlagt.

I juli stämde Byggnads ett Uppsalaföretag som uppges ha varit bundit av kollektivavtal i nio år, utan att någonsin lämna de lönegranskningsuppgifter till facket som avtalet kräver. När Byggnads kallade till förhandling om detta kom inte företaget, enligt stämningsansökan. Facket vill att bolaget ska dömas att betala sammanlagt 150 000 kronor för de uteblivna granskningsuppgifterna, samt för förhandlingsvägran.

50 000 för förhandlingsvägran

Byggnads lämnade också tre stämningsansökningar till domstolen i juni.
Två av dem gäller företag i Stockholmsområdet som inte kommit då facket kallat till förhandlingar om medlemmars lönekrav. De båda bolagen krävs på 50 000 kronor vardera i skadestånd för förhandlingsvägran, enligt stämningarna.

Håller inne pengar – hävdar skuld

Den tredje stämningen från juni gäller en medlem i Byggnads som har krav på drygt 70 000 kronor gentemot sin före detta arbetsgivare. Han ska ha fått för lite lön, helglön och semesterlön. Arbetsgivaren har uppgett att anledningen till att full lön inte betalats ut är att den före detta anställde är skyldig företaget pengar. Facket bestrider den uppgiften.
Just att företag hållit inne lön med förklaringen att arbetaren har en skuld har varit ämne för flera fall där Byggnads vänt sig till domstolen. Förra året intervjuade vi förbundsjuristen Henric Ask på LO-TCO Rättsskydd om arbetsgivarens utrymme för att agera på det sättet.
– Det ska vara fastställt i en dom eller på annat sätt framgå att arbetsgivaren har rätt till de här pengarna, sa han bland annat.
Läs hela intervjun med Henric Ask här.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kräver 300 000 i Arbetsdomstolen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig