info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Krav på färre ue? – så tycker byggnadsarbetarna

En tydlig majoritet av Byggnads medlemmar vill att det införs ett maxtak för antalet underentreprenörer. Det visar en undersökning som tidningen Byggnadsarbetaren beställt.

Hur långa ue-kedjor kan det vara? Byggnadsarbetarna tycker till. Foto: Mostphotos

I byggbranschen har det pratats om långa kedjor av underentreprenörer i många år. Inte minst från fackets sida som menar att ue-kedjor leder till dumpade löner och en sämre arbetsmiljö. Jobben säljs ut billigare och billigare och till slut blir summan för låg för att räcka till avtalsenliga löner och en dräglig arbetsmiljö.

Ue-kedja i fem led

I samband med den tragiska hissolyckan i Ursvik förra året, där fem byggnadsarbetare omkom, lämnade debatten om långa ue-kedjor byggbodarna och blev en allmän samhällsdiskussion.

Inte minst sedan Byggnads gått ut med att huvudentreprenören på olycksbygget, Andersson Company, hade 119 underentreprenörer registrerade på arbetsplatsen och att den längsta ue-kedjan var i fem led.

Vill se krav på max antal ue

Novus har på uppdrag av Byggnadsarbetaren gjort en opinionsundersökning bland Byggnads medlemmar. 1 938 personer intervjuades.

Anser du att det borde införas krav på ett max antal underentreprenörer vid offentlig upphandling?

62 procent svarade ja. 10 svarade nej och 28 procent vet ej/osäkra. En tydlig majoritet vill alltså se någon form av begränsning.

”Svårare att utföra mitt jobb”

Tidningen har frågat några i byggsvängen vad de tycker. Rörmokaren Stefan Bergstrand arbetar på Rörläggaren i Malmö.

Tänker på säkerheten om det är många ue.
Rörmokaren Stefan Bergstrand tänker alltid extra mycket på säkerheten när han jobbar på en arbetsplats med många underentreprenörer. Foto: Privat

– Ju längre ue-kedjan är desto svårare har jag att utföra mitt arbete. Företag längre ner i kedjan är mindre benägna att följa de regler och lagar som finns.

Stefan Bergstrand går på alla typer av jobb, till exempel bostadsbyggen. Där skapar de långa kedjorna flera problem.

– Ibland kan det vara svårt att veta vem man ska prata med om det uppstår ett problem. Det kan vara många utländska bolag och då ökar risken för språkförbistring. Ofta har de även en annan syn på saker och ting. Det pressade priset leder även till en sämre arbetsmiljö.

Tveksam till begränsningar

Trots att han är kritisk är han ändå tveksam till om det behövs något tak för hur långa ue-kedjorna kan vara.

– Jag har egentligen inget principiellt emot att jobben säljs ut, men man måste få alla företag i kedjan att följa de lagar och regler som finns. Då är det ok för min del. Som det är nu så fungerar det inte så bra så något måste förändras.

”Gör som i Norge”

Längre norr ut i landet, i Skellefteå, bor målaren Mikael Lång. Han jobbar på Marklunds Måleri.

– Jag har själv inte så mycket erfarenhet av ue-kedjor. Jobbar mest mot privatkunder och på de större nybyggen som jag varit på har det fungerat ganska bra. Men självklart förstår jag att det kan bli en del problem.

Mikael Lång på Marklunds Måleri i Skellefteå. Foto: Privat

Som boende i Skellefteå har han hört en del snack om hur det kan se ut på dagens byggarbetsplatser.

– En bekant som har bra insyn har berättat om att det var väldigt många underentreprenörer bygget av Northvolts batterifabrik. Vem har egentligen ansvaret då, funderar Mikael Lång.

Någon form av begränsning vill han se.

– Vi kanske ska göra som i Norge och sätta ett stopp vid två led.

”Inte samma goda stämning”

Mikael Sjöberg från Eskilstuna arbetar som snickare på Peab. När tidningen når honom håller han just på med ett rivningsjobb.

– Det är bra om det inte är för många underentreprenörer. Det borde begränsas.

Han vill inte se att jobben säljs i väg i flera led.

– Till slut blir det bara utländsk arbetskraft. Det blir fler munnar att mätta och det blir bara lägre löner.
Mikael Sjöberg har själv varit på byggen där det varit många underentreprenörer. Han berättar att det ”inte alls blir samma goda stämning” när vissa moment säljs bort.

– Jag tycker att det ska vara en beställare som sedan säljer ut jobbet till en entreprenör. Där borde det stanna. Som snickare på Peab tycker jag att det bästa är om vi själva gör så mycket som möjligt. Det allra bästa vore om de körde allt med egen personal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Krav på färre ue? – så tycker byggnadsarbetarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig