Kranföraren värvade 25 kollegor – nu tar polackerna strid mot Prowork
Det började med att en kranförare gick med. Sedan värvade han 25 kollegor. Nu hoppas Byggnads på ännu fler medlemmar – och ett stopp för lönedumpningen på bemanningsbolaget Prowork.
Stolarna i matrummet räcker inte till. Byggnadsarbetare i gula varselställ sätter sig på golvet eller trängs i dörröppningen. Ombudsmannen Jesper Hansen slår ut med händerna när han pratar.
– Normalt företräder vi bara personer från att de blir medlemmar, men vi gör ett undantag den här gången och driver era ärenden ett år tillbaka i tiden. Om ni går med nu.
Rover bygger tunnelbana
Platsen är Barkarby, där spanska Rover bygger tunnelbana åt Region Stockholm. Byggarbetarna som trängs i personalrummet kommer från Polen och är anställda av Prowork, ett av flera bemanningsbolag på projektet.
Byggnadsarbetaren har i flera artiklar visat hur företaget lurar sina anställda på traktamente och gör otillåtna löneavdrag.
Facket har känt till lönedumpningen länge, men inte haft några medlemmar på Prowork. Därmed har möjligheterna att agera mot företaget varit små.
Allt det förändrades när tornkransföraren Jaroslaw Fidut tog kontakt med facket.
– Jag såg att Prowork utnyttjade människor som inte kan språket och jag ville göra något åt det, säger han.
”Måste installera kölappsmaskin”
Byggnads Stockholm-Gotland kallade Prowork till tvisteförhandlingar. Kravet är 30 000 kronor till Jaroslaw Fidut. Ryktet om ett fack som tog strid spred sig bland Proworks personal.
Jaroslaw Fidut beskriver hur kollegor köade utanför hans dörr för att få hjälp med att teckna medlemskap.
– Jag måste installera en sån där kölappsmaskin som de har på Skatteverket, annars kommer grannarna tro att jag säljer knark, skämtar han.
Innan mötet i Barkarby hade 25 anställda gått med i Byggnads. Från ett företag som facket aldrig tidigare lyckats organisera.
Jag måste installera en sån där kölappsmaskin som de har på Skatteverket, annars kommer grannarna tro att jag säljer knark.
”Prowork kommer bli skitskraja”
I matsalen lyssnar byggnadsarbetarna uppmärksamt när Jesper Hansen uppdaterar med det senaste.
– Vi förhandlade för Jaroslaw. Då sa Prowork att de inte kommer att betala en krona. För de vet att då måste de betala till alla, säger Jesper Hansen.
Nästa förhandling kommer att gälla betydligt fler medlemmar.
– Om vi förhandlar för fler sätter vi mer press på företaget. Jag tror att Prowork kommer att bli skitskraja, säger Jesper Hansen.
LÄS MER: Miljonfusk på NCC:s bygge – Prowork blåste polacker på traktamente
Otillåtet löneavdrag för boende
En konfliktfråga har varit det löneavdrag på 3 500 kronor som Prowork varje månad gjort för boende i Sverige.
Innan årsskiftet gjordes en överenskommelse mellan Prowork och Byggnads granskningsenhet Svensk Byggkontroll. Där gick Prowork med på att betala miljonbelopp – och på att upphöra med boendeavdragen.
Sedan uppgörelsen har Prowork slutat dra pengar från anställda som är folkbokförda i Polen. Men byggnadsarbetarna berättar att företaget uppmanar dem att skriva sig i Sverige. De som gör företaget till viljes åker på löneavdraget igen.
– Jag vet att de i många fall har pressat er att folkbokföra er här. Men om ni har familjen i Polen, om ni åker hem på era rotationsveckor, då är ni hemmahörande i Polen och då får Prowork inte göra de här avdragen enligt kollektivavtalet, säger Jesper Hansen.
Förhoppningen: 70 medlemmar
Efter mötet omringas han av Proworkanställda. Frågorna haglar. Traktamente? Tunneltillägg? Facklig tid? Föräldraledighet?
Flera passar på att prata av sig om arbetsgivaren, säger att mobbing från Proworks platschefer är värre än löneavdragen.
En person tecknar medlemskap på plats. Betydligt fler stoppar Byggnads ansökningsblanketter i fickan.
– Jag tror att vi blir 60–70 stycken, säger Jaroslaw Fidut.
– Det är dags att visa att vi existerar här i Sverige. Vi kräver samma rättigheter och vill bli behandlade med samma respekt, oavsett var vi kommer ifrån. Och jag tror verkligen att det är vad Sverige står för.
”Visa att vi tar hand om varandra”
I bilen tillbaka till kontoret är Jesper Hansen entusiastisk. Det är detta han brinner för – organiseringen.
– Jag tror att man går med i facket med hjärtat. Vi måste visa att vi tar hand om varandra. Det är så vi växer, säger han.
Om en vecka ska han tillbaka. Då kommer det stå klart hur många medlemmar facket ska företräda gentemot Prowork.
Jag tror att man går med i facket med hjärtat. Vi måste visa att vi tar hand om varandra.
Prowork pekar på uppgörelse
När facket förhandlade för Jaroslaw Fidut tillbakavisade Prowork allt. Företaget hänvisade till uppgörelsen med Svensk Byggkontroll.
En uppgörelse som avslutades med orden: ”I och med överenskommelsen är all tid under granskningsperioden och eventuella felaktigheter under denna utlösta.”
Hur ser Byggnads Stockholm-Gotland på det argumentet?
– Vår regionledning har gjort tolkningen att vi kan driva det här kravet, konstaterar Jesper Hansen.