info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kranförare välkomnar AC-krav: ”Tvingats jobba i bara kalsongerna”

Nu kommer det krav om att klimatanläggningar ska finnas i alla torn- och mobilkranar på bygget. ”Perfekt, på somrarna har det varit så varmt att vi suttit i bara kalsongerna”, säger en kranförare.

Torbjörn "Bagarn" Kjellberg hade gärna haft bättre temperatur i hytten. Foto: Mostphotos/Privat

Avtalsrörelsen är i full gång. Ett av Byggnads avtalskrav är att klimatanläggningar i torn- och mobilkranar ska vara obligatoriskt.

Kranföraren Torbjörn Kjellberg, som för dagen jobbar högt upp i en Potain, gillar det han hör.

– Superbra om det blir ett krav. Men egentligen borde sunt förnuft räcka. Vilken arbetsgivaren som helst borde kunna fatta att det här är viktigt, säger han.

Fick solsting och tvingats vara hemma en vecka med frossa och feber.

Enligt Torbjörn har just extremvärme på sommaren, och iskyla på vintern, varit ett problem för kranförare i många år. För höga eller låga temperaturer i hytten gör att koncentrationen försämras, vilket blir en riskfaktor för alla på byggarbetsplatsen.

– Jag har krigat för det här i snart femton år. På somrarna rinner svetten oavbrutet, det har hänt att vi suttit i bara kalsongerna för att stå ut. 2011 var det så varmt i hytten att jag fick solsting och tvingats vara hemma en vecka med frossa och feber.

Och på vintern?

– Då är det svinkallt istället. Och just nu regnar det in. Jag fattar inte att det ska vara så svårt. I en bil är det ju aldrig problem att ha en behaglig temperatur, både på sommaren och vintern.

Enligt honom finns det ofta klimatanläggningar i kranarna. Men i uselt skick.

– De kranar jag kört det senaste året har varit katastrofala. Slår man på klimatanläggningen är ljudvolymen så jäkla hög att det är omöjligt att jobba. Man blir helt tokig.

Dennis Nyberg är vd på Kranbolaget. Enligt honom är klimatanläggningar lite av en ickefråga då det finns fungerande AC-anläggningar i princip i alla nya maskiner sedan tio, femton år tillbaka.

– Frågar du en mobilkranförare är nog en icke fungerande dieselvärmare, vintertid, ett större problem i Sverige.

Dennis Nyberg, vd på Kranbolaget. Foto: Privat

Istället tycker Dennis det finns viktigare frågor man borde fokusera på.

– För mig som kranföretagare och arbetsgivare med kollektivavtal är det största problemet oseriösa bolag som kan köra med gamla kranar, med dålig arbetsmiljö och utan AC till låga kostnader för både personal och maskin, och konkurrera ut oss.

Han menar att det kan vara direkt dåligt att föra in detaljkrav om AC i kollektivavtalet.

– Det riskerar att skapa hinder och begränsningar för oss företagare som är seriösa och har kollektivavtal, i stället för de företag som inte är bundna av dessa krav. Vi binder ris för egen rygg.

Kranförare vi pratat med menar att många klimatanläggningar inte fungerar?

– Ja, men det är ett helt annat problem än att bara ställa krav på klimatanläggningar. Acceptabel temperatur på en arbetsplats är redan styrt i Arbetsmiljölagstiftningen. Men det är inte en fråga att styra i kollektivavtalet, där riskerar det att skada alla kollektivavtalets parter.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Fakta: Byggnads Avtalskrav

”Arbetsmiljön för våra kranförare blir alltmer ansträngd. Att sitta instängd i ett litet utrymme flera timmar åt gången där minsta misstag kan få ödesdigra konsekvenser ställer höga krav på möjligheten att behålla skärpan och koncentrationen.

Trots detta finns det idag inget krav på att alla förarhytter ska ha klimatanläggningar.

Av denna anledning yrkar Byggnads att klimatanläggning i torn- och mobilkran ska vara obligatoriskt.”

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kranförare välkomnar AC-krav: ”Tvingats jobba i bara kalsongerna”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig