Kranar från olika byggen fastnade i varandra: "Hade informerat"
De två byggena hade planerat för hur de skulle undvika krockar i luften. Ändå slog deras kranar ihop.
– Det handlade väl om mänskliga faktorn, säger Jörgen Larsson, platschef på Byggpartner.
Det hela inträffade i centrala Västerås i februari. Entreprenören Byggpartner var i färd med att uppföra bostadshus i kvarteret Sågklingan när platschef Jörgen Larsson såg att grannbygget (med entreprenören Consto) hade ställt upp en mobilkran.
– Jag ringde till dem. Våra kranar ligger på 40–45 meter, så de fick max gå upp på 38 meter, säger Jörgen Larsson och fortsätter:
– Men dagen efter så kördes deras mobilkran för högt. Deras kran gled ihop med vår och de hakade i varandra. Det handlar väl om mänskliga faktorn.
Hur löste ni situationen?
– Jag ringde till en kranfirma, som har en mekaniker som håller på med sådant. Han jobbade där uppe och sedan satte vi i en tyngd i den andra kranen, så att den drogs ner. Kranen hoppade till och lossnade sedan, berättar Jörgen Larsson.
Stoppet varade i en och en halv timme. Jörgen Larsson säger att han aldrig har varit med när kranar fastnar i varandra tidigare.
– Nej, det har jag faktiskt inte. Men jag tror att det är ganska vanligt att kranar nuddar varandra. Framför allt med de nya kranarna som rör sig efter vinden och lättare slår ihop.
Viktor Nyström, arbetschef Consto, kommenterar incidenten så här:
– Deras kran var inne på vårt område när de krockade. Vi sa till vår mobilkranförare att kranen inte fick vara högre än 38 meter. När kranen reste sig så kom den precis över 38 meter och just då kom Byggpartner med sin kran över på vår tomt och då hakade de i varandra i ändarna. Det var olyckligt.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.