Kontaktade facket – sades upp
Sex arbetare miste jobben för att de kontaktat facket. Det hävdar Byggnads. Under sommaren har förbundet stämt de båda företag som sagt upp och avskedat arbetarna.
Det första fallet gäller en plattsättare som blev sjukskriven från ett Stockholmsföretag under två veckor i slutet av 2013. I februari hade han ännu inte fått sjuklön. Han kontaktade Byggnads. Enligt stämningsansökan som Arbetsdomstolen fick in i juli blev arbetsgivaren mycket upprörd då en ombudsman sedan kontaktade honom.
Han förklarade att han inte ansåg att plattsättaren varit för sjuk för att arbeta.
Efter telefonsamtalet med ombudsmannen skickade arbetsgivaren ett mejl till plattsättaren, med beskedet att han inte längre var önskvärd på företaget, att bil och verktyg skulle lämnas in. Byggnads hävdar att mannen därmed avskedats utan giltiga skäl. Man hävdar också att företaget kränkt föreningsrätten, eftersom avskedet anses ha berott på kontakten med facket.
Kräver stora summor
Byggnads kräver företaget på 230 000 kronor i skadestånd för egen del och på 200 000 till den drabbade mannen.
Byggnads kan inte föra hans talan i alla delar då företaget saknade kollektivavtal. Men mannen kräver dessutom själv 223 000 kronor i skadestånd för avskedet och för saknade ersättningar. Utöver de båda skadeståndsbeloppen begär han 27 650 kronor i månaden för utebliven lön, från dagen då han avskedades.
Ville ha kollektivavtal
Ett liknande fall gäller fem arbetare i Skåne. Byggnads hade i januari ett infomöte om kollektivavtal med deras arbetsgivare, eftersom medlemmar på företaget ville ha ett avtal. Efter mötet ska företaget, enligt stämningsansökan till Arbetsdomstolen, ha ringt runt och begärt att få veta vilka anställda som var med i Byggnads. De anställda ska ha hotats med uppsägning om företaget skulle tvingas skriva kollektivavtal.
I maj hölls förhandling om avtal. Företaget ville inte teckna något sådant. Däremot hölls samma dag förhandlingar om arbetsbrist. Företaget meddelade att de skulle sluta med egna anställda och använda underentreprenörer i stället. Några veckor senare sades de anställda verkligen upp.
I stämningen yrkas på ett allmänt skadestånd på 200 000 till förbundet och skadestånd på 350 000 var till medlemmarna. Man yrkar också på att uppsägningarna ska ogiltigförklaras. Även här hävdas att uppsägningarna hängde samman med att arbetarna kontaktat facket.