Konkurser, miljonskulder och rättstvister – Robert Hellgren är tillbaka i byggbranschen
Med 2 448 invånare är västerbottniska Bjurholm Sveriges minsta kommun. Politikerna vill gärna ha inflyttning, men bristen på bostäder har satt stopp. I Bjurholm står 150 personer i den kommunala bostadskön och lokalpressen har krävt svar av de folkvalda.
Sommaren 2016 tycktes räddningen uppenbara sig. Ett innovativt byggföretag, som menade att byggjättarna var för fokuserade på att hämta hem vinsterna i de glödheta storstäderna, anmälde intresse för att bygga 48 hyresrätter.
– Vi har både tyska och engelska finansbolag, det unika vi gör är att gå utanför landets gränser, sa Robert Hellgren, vd för OLM Fastigheter, till Västerbottningen.
Då var OLM Fastigheter bara tre månader gammalt. Men Robert Hellgren, som beskrev Bjurholm som ett pilotprojekt, har en historia i byggbranschen som sträcker sig längre än så.
Byggnadsarbetaren nr 2/2011. När tidningen granskade Hellgrens affärer fann vi obetalda fakturor, byggarbetare som inte fått lön och miljonskulder.
Kastades ut från byggen
2011 granskade Byggnadsarbetaren Robert Hellgrens framfart i Stockholms byggbransch. Då hade S&Q-Bygg precis försatts i konkurs av Solna tingsrätt, ett drygt år efter att Hellgren tagit över som vd. Under hans korta tid vid rodret hade S&Q-Bygg kastats ut från två stora byggen.
Vid årsskiftet 2009/2010 skulle S&Q-Bygg inleda renoveringen av Alceahuset i Åkersberga åt kommunala bolaget Armada. Entreprenaden var värd 3,8 miljoner kronor men kalkylerna sprack och bygget blev försenat. Byggnadsarbetarna arbetsvägrade i protest mot att de inte fått lön. Efter bara några månader rev Armada kontraktet.
– Robert Hellgrens hela idé går ut på att vid upphandlingar lägga sig långt under alla andra, och sen tjäna pengar på påhittade extraarbeten, sa Ove Wästerlund, platschef på Borgstaden, ett annat av Hellgrens byggbolag, till Byggnadsarbetaren då.
Samtidigt skulle S&Q-Bygg renovera Ellagårdsskolan åt Täby kommun för 9,1 miljoner kronor. Men leverantörer som hävdade att de inte fått betalt slutade skicka material. Efter att bygget stått stilla i två månader hävde Täby entreprenaden.
Inställda leveranser
Inställda leveranser var ett återkommande problem. 2009 vann ytterligare ett annat av Hellgrens bolag, Borgkärnan Holding, ett kontrakt värt drygt 15 miljoner för att bygga om en förskola i Stockholm. När K-Rauta inte fick betalt och slutade leverera bytte Hellgren till i tur och ordning Fredells, Optimera, Ahlsell och Würth. Samma visa upprepade sig med varje ny leverantör. Borgkärnan Holding förlorade sin F-skattsedel på grund av miljonskulder till Skatteverket och kommunala Familjebostäder rev kontraktet.
Borgkärnan Holding och Borgstaden följde i S&Q-Byggs fotspår och gick i konkurs. På omkring två års tid hade Hellgrens olika bolag förlorat fem F-skattsedlar, blivit av med tre stora kontrakt och anklagats för lurendrejeri av ett tjugotal leverantörer och underentreprenörer.
Den 8 november 2012 försattes Robert Hellgren själv i konkurs av Stockholms tingsrätt. I dag har han skulder på drygt 6,5 miljoner kronor hos Kronofogden.
När en leverantör tröttnade på de obetalda fakturorna gick Hellgren vidare till nästa. Mönstret upprepade sig tills ingen ville sälja material till hans byggen.
Parallellt med att byggföretagen vacklade expanderade Robert Hellgren sin affärsverksamhet. Sommaren 2011 registrerades företaget Fish Partner International OLM som enligt Bolagsverkets uppgifter ska ”importera och exportera fisk och skaldjur”. Företaget var skrivet på Hellgrens hustru men enligt källor till Byggnadsarbetaren ansvarade Robert Hellgren för affärerna. I en dom från Solna tingsrätt uppgav företaget Xter att Hellgren varit dess kontaktperson. Fish Partner dömdes att betala 23 581 kronor plus rättegångskostnader till Xter för en obetald faktura. Kort efter att stämningen inkommit i slutet av 2016 gick Fish Partner i konkurs.
Företaget Multiplast registrerades i slutet av 2010 och skulle ”tillverka plastbackar till hockey- och bandyspelare”. Även här var hustrun ägare och Hellgren ansiktet utåt. I december 2012 gick företaget i konkurs.
Nu är Hellgren tillbaka inom bygg. I april 2016 bildar han bolaget Sveabyggen. Strax därefter registreras moderbolaget OLM Holding, dotterbolaget OLM Fastigheter och OLM Fastigheter SPV 1. Sveabyggen har under sin korta livstid samlat på sig en ansenlig mängd ärenden hos Kronofogden. Företaget har haft totalt 20 betalningsförelägganden varav två är aktuella. Och de rättsliga turerna har fortsatt. I september 2017 går Sveabyggen med på att betala 37 000 kronor till Stor Stockholms Svets & Smide. Förlikningen i Stockholms tingsrätt kommer till sedan metallarbetetsföretaget stämt Sveabyggen för en obetald faktura.
Ägaren Teofilo Cuevas Subelza säger att Sveabyggen anlitade hans företag för att montera en stålbalk i en lägenhet i centrala Stockholm. Över telefon ska han ha fått upprepade löften om att ersättningen var på väg. Men några pengar kom aldrig.
– Jag har inte varit med om att det här händer förut. Det här företaget är inte seriöst och jag vet inte varför Skatteverket låter dem hållas. De lurar småföretag, säger han.
Fastigheten Telefonfabriken 1 i Stockholm. Här renoverade Sveabyggen kök åt ett dotterbolag till Vasakronan, efter att ha vunnit upphandlingen med ett bud som låg en miljon under närmaste konkurrent. När arbetet var klart krävde Hellgren drygt 900 000 kronor till.
Hellgren blir inte bara stämd, han drar också själv andra inför rätta. Under sommaren 2017 anlitar ett dotterbolag till Vasakronan, Fastighets AB Telefonfabriken, Sveabyggen för renoveringsarbeten på Telefonplan i Stockholm. Enligt tidningen Fastighetsvärlden vinner Sveabyggen upphandlingen med ett anbud på 600 000 kronor, en miljon under det näst lägsta budet. Men då arbetet är utfört kräver Sveabyggen ytterligare en knapp miljon för ”forceringskostnader”. När dotterbolaget bestrider kostnaden begär Hellgren att hans motpart ska försättas i konkurs.
Fastighetsjätten Vasakronan sätter hårt mot hårt. ”Mot denna bakgrund får jag avslutningsvis i skarp ton understryka att Bolaget ser allvarligt på hotet”, skriver Vasakronans ombud i en inlaga till Stockholms tingsrätt. Hellgren drar tillbaka sin begäran men Vasakronan kräver fortfarande ersättning av både Sveabyggen och Hellgren för ogrundad konkursansökan.
Ogillar granskning
Hellgren tycker inte om att bli granskad. Efter Byggnadsarbetarens artiklar drar han Google inför rätta med kravet att länkarna till artiklarna ska plockas bort. Han förlorar i både tingsrätt och hovrätt och döms att betala motpartens rättegångskostnader på totalt 560 000 kronor.
Samtidigt ställer hans konfliktfyllda förflutna till allt större problem för de nya byggbolagen. När Sveabyggen i slutet av 2016 anmäler intresse för att köpa mark i Lindesberg i Västmanland är kommunen först positiv, men ändrar sig sedan kommuninvånare tipsat om Hellgrens tidigare förehavanden.
När Sveabyggen i slutet av oktober köper mark i Norrtälje går kommunen först ut med ett glatt pressmeddelande. När Norrtelje Tidning två veckor senare uppmärksammar Hellgrens skulder och konkurser kallar kommunen i stället situationen ”väldigt olycklig” och utlovar skärpta rutiner.
Och Bjurholm då? Den lilla kommunen med det stora bostadsunderskottet som skulle bli pilotprojektet för Hellgrens nya koncept? Här går det bättre. Den 11 augusti klubbas bygglovet. Två månader senare beviljas OLM Fastigheter statligt investeringsstöd, för nyproduktion av hyresrätter, på 2,5 miljoner kronor av Länsstyrelsen i Västerbotten.
– Vi gör en kontroll av bolaget och i det här fallet var bolaget klanderfritt i sig. Att däremot granska personerna bakom bolaget, det gör vi inte, säger länsrådet Lars Lustig till Byggnadsarbetaren.
Några pengar kommer dock inte att betalas ut förrän bostäderna är uppförda och godkända. Efter beslutet har Länsstyrelsen kontaktats av flera upprörda privatpersoner som påpekat Hellgrens bakgrund. Men även om Länsstyrelsen haft informationen på förhand hade beslutet blivit detsamma.
– Vi hade inte kunnat besluta annorlunda även om vi hade känt till det här innan, säger Lars Lustig.
Enligt ansökan till Länsstyrelsen planerades byggstarten till den 15 oktober. När Byggnadsarbetaren ringer upp för att ställa frågor om projektet säger Hellgren först att han inte har några kommentarer att ge.
– Jag kan säga så här: Ditt samtal nu, det är för att skriva en jävligt snaskig och skitig artikel i Byggnadsarbetaren. Du är inte intresserad av vår affärsverksamhet, säger Robert Hellgren.
När man kollar på de bolag du är engagerad i och ärenden hos kronofogden så sticker det ut?
– Ja, det kanske sticker ut men det kan ju också finnas anledningar. Det kan ju vara så att den här artikeln i Byggnadsarbetaren som jag har krigat väldigt länge mot har påverkat folks beteende mot oss.
Men redan 2011 vittnade byggnadsarbetare om att de inte fick lön av ditt företag?
– De fick inte lön veckorna innan konkursen, de fick lön av konkursförvaltaren. Det är oomtvistat. De kan snyfta hur mycket de vill i er tidning men de fick lön när bolaget gick i konkurs.
Hur många konkurser har du bakom dig totalt?
– Ja, det har blivit några konkurser som jag har varit med om. Och jag kan bara beklaga och man kan konstatera att affärsidéerna inte hållit, men det är ändå så här att det vi gör i dag och det jag står upp för i dag, det är ändå de verksamheter som drivs här i dag. Och vi kommer aldrig vika oss från det. Det finns inte på en sportmössa att vi gör det. Vi kommer göra allt by the book. That’s it.
Hellgren återkommer flera gånger till att han tror mycket på sitt nuvarande projekt. Det råder brist på hyresrätter ute i landet och de mindre kommunerna är villiga att sälja mark. Lägenheterna i Bjurholm ska börja byggas så snart som möjligt.
– Vi har en affärsidé, vi har en vision, vi kommer jobba hårt för den. Vi kommer inte vika oss för nånting nu, det kan jag säga på en gång, säger han.
I september 2017 går Robert Hellgren med på att ersätta Stor Stockholms Svets & Smide med 37 000 kronor. Företaget hade stämt Sveabyggen på grund av en obetald faktura.
Oro i Bjurholm
Samtidigt råder viss förstämning på kommunhuset i Bjurholm. När Byggnadsarbetaren ringer för att fråga om det genomförs några bakgrundskontroller i anslutning till att bygglov beviljas förstår kommunalrådet Christina Lidström (M) snabbt vad det gäller.
– De som tog det här beslutet om bygglov sitter inte kvar av olika anledningar. Jag har suttit sedan i sommar och det är ju någonting jag fått på bordet, säger hon
På kort tid har kommunen drabbats av ett oväntat avhopp och ett dödsfall. De två personer som hade mest kontakt med OLM Fastigheter är borta. Kvar är en nytillträdd kommunordförande med en förvaltning som inte kan ärendet, ett beviljat bygglov och – ännu en gång – arga invånare som hör av sig och protesterar.
– Dels så tyckte väl vi att vi hade väldigt dålig kommunikation med OLM, sedan så har vi haft privatpersoner som kontaktat oss i kommunen. Så det är nog från alla håll och kanter vi vill utreda det här, säger Christina Lidström.
Robert Hellgrens karriär i byggbranschen
1998: ComHeat AB, där Robert Hellgren är vd, går i konkurs. Företaget skulle tillverka och sälja byggtillbehör.
2009: NKT Bygg, där Hellgren varit vd, går i konkurs. Samma år går Hellgrens bolag HKN Bygg omkull.
2011: Byggnadsarbetaren publicerar en större granskning av Hellgrens affärer i byggbranschen. Hellgren driver då byggföretagen Borgkärnan Holding, Borgstaden Fastigheter och S&Q-Bygg. Företagens totala skuld till Skatteverket överstiger 12 miljoner kronor och samtliga går i konkurs.
2012: Försätts i personlig konkurs av Stockholms tingsrätt.
2013: Döms att betala 500 000 till en bostadsrättsförening i centrala Stockholm. Föreningen hade 1999 upplåtit ett vindsförråd i utbyte mot att Hellgren skulle inreda det till två lägenheter. Hellgren byggde visserligen, men följde inte bygglovet vilket i förlängningen ledde till ett vite mot föreningen.
2016, april: Bildar Sveabyggen. Kort därefter bildas OLM Holding, dotterbolaget OLM Fastigheter och OLM Fastigheter SPV 1.
2016, november: OLM Fastigheter anmäler intresse för att köpa mark i Lindesberg men kommunen drar öronen åt sig sedan kommuninvånare tipsat om att granska företaget och dess ägare.
2017, juni: OLM Fastigheter beviljas bygglov för hyresrätter i Bjurholm. Några månader senare beviljas företaget 2,5 miljoner kronor i statligt investeringsstöd för projektet.
2017, maj: Robert Hellgren förlorar mot Google i Svea Hovrätt efter att han krävt att sökjätten ska ta bort länkar till Byggnadsarbetarens artiklar. Ett år tidigare förlorade han även i tingsrätten. Hellgren blir skyldig att betala Googles rättegångskostnader på totalt 566 000 kronor.