info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kolla in snickarens flytande sommarstuga – på jätteflotten

50 kvadratmeter flotte med soldäck på taket, köksdel, soffgrupp, toa och snart, en bastu. Snickaren Oskar Rosell från Bollnäs kan tillsammans med sin syster känna sig mäkta stolt.

Foto: Oskar Rosell

Syskonen Julia och Oskar Rosell hade två mindre pontoner sedan tidigare och började i våras spåna ihop med sin pappa om de inte skulle ta och bygga en flotte fast med rejält mycket större pontoner.

Och större blev det.

Den färdiga flotten blev 50 kvadratmeter stor och husdelen blev 25 kvadratmeter. Hela bygget sjösattes i mitten av juli efter flera månaders jobb.

Oskar började arbetet i våras i en lokal på byggfirman där han är anställd.


– Det är som en sommarstuga på sjön. Den såg mindre ut på ritningarna. Det är svårt att på riktigt föreställa sig hur det kommer att bli utifrån en ritning, säger Oskar.

Men de är mer än nöjda.

Oskar tar gärna med sina kompisar på en åktur mitt ut på sjön och sitter och myser på soldäcket tills solen går ner.

– Vi har ett bord i mitten så att vikten blir centrerad. Vi var ute ett gäng på tio personer en gång och det gick bra. Det är ett trevligt sätt att umgås på. Den drivs med en motor med 40 hästkrafter.

Oskar bedömer att flotten kan bära runt 15 personer förutsatt att man håller koll på jämvikten.

– En roddbåt funkar på samma sätt. Man måste fördela vikten i båten.

Det är rejäla doningar som bär hela bygget. De båda pontonerna som håller flotten flytande är nio meter långa och en meter breda.

– Jag och pappa hittade ritningar på pontonerna på blocket, tog ritningarna till lokale plåtslagaren Stefan Lundahl och bad honom tillverka något liknande. Pontonerna är av syrafast aluminium, 5 mm.


Hur flotten skulle uppföra sig viktmässigt i sjön vad det dock ingen som visste innan den lyftes på plats.

Kranföraren Marcus Leverentz som Oskar lärt känna på byggen, hjälpte till att lyfta hela skapelsen, som väger 8 ton, på plats i vattnet.

– Det gick bra, men den var något framtung visade det sig.

Det blev en överraskning för syskonen att den sjönk ner framtill, men med många hantverkare i familjen så var detta inget problem.

Julias pojkvän, plåtslagaren Mattias Brolin Munter, tillverkade baljor av aluminium som de sedan skruvade fast i regelverket undertill.

– Vi fick lov att lossa trallbrädorna i golvet så att vi fick fram reglarna undertill där vi skruvade fast baljorna. Detta gjorde att vi lyckades höja framänden.

Hela husdelen är 45×120 isolerad stomme för att hålla värmen ute varma sommardagar. På taket ligger en svetsad matta, industriduk som är hundra procent tät.

– Soldäcket ovanpå ligger löst uppe på mattan. Vi har konstruerat den så att den klämts fast mot sidorna av huset.

Pappa Pär Rosell, utbildad elektriker, skötte elinstallationerna. Nästan all el, exempelvis köksdelens utrustning, samt belysning, kommer från två stora solceller på den ena husväggen som ger cirka 500w tillsammans. Toan är en förbränningstoa och drivs med gasol.

Har samarbetet mellan dig och syrran funkat bra?
– Ja, absolut, vi har gjort det mesta tillsammans.

Vad var den största utmaningen med flottbygget?
– Att få ihop allting. Ett hus som flyter är inget man bygger varje dag precis.

Och pricken över i:et blir bastun som ni bygger till nästa år?

– Jajamensan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kolla in snickarens flytande sommarstuga – på jätteflotten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig