Knepet som ska få fler att välja glas: "Få nys om branschen"
Det råder kompetensbrist i glasbranschen. Kan tydligare krav på vilka kunskaper som krävs för glasyrket vända trenden?
Många som går i pension samtidigt som få elever väljer inriktning ”glas” på bygg- och anläggningsprogrammet. En dålig kombination för glasbranschen.
LÄS ÄVEN: Glasmästarens vånda: ”Det här är svårast med jobbet”
För att försöka vända den negativa utvecklingen har Glasbranschföreningen i samarbete med Nordiskt Valideringsforum slagit sina kloka huvuden ihop.
Standarisering
Arbetet drog igång i våras och resultatet som nu presenteras är tre nya kompetensstandarder för yrken inom glasbranschen:
1. Introduktion till arbeten inom glasbranschen
2. Glasarbete
3. Glas- och metallarbete
– Den första punkten är grundläggande om vad utbildningen ska innehålla för att man ska bli till exempel glastekniker. Och vi vill helt enkelt att personer, som inte vet om vår bransch, ska få nys om den. Vi vill locka fler, säger Joakim Länder, projektledare utbildning på Glasbranschföreningen.
Även en kompetensstandard för glas- och metallarbete har behövts.
– I dag finns det många glas- och metallarbetare som snarare monterar färdiga glaskassetter än skär och kittar glas. Det behövs en utbildningsplan för den här inriktningen, säger Joakim Länder.
LÄS ÄVEN: Därför kör han med grovt slippapper på glasrutan
Flera fördelar
När man strukturerar kompetenskrav på det här sättet ger det två fördelar. Dels får företag det lättare att säkerställa att deras medarbetare har de kunskaper som krävs. Dels får elever och lärlingar det lättare att förstå vad de behöver kunna för att klara av att jobba i yrket.
– Genom att arbeta med standardiserade och validerade kompetenskrav kan vi både underlätta kompetensförsörjningen i branschen och säkerställa hög kvalitet i yrkesutövandet, säger Joakim Länder.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.