info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klistermärkena som ska rädda dina händer

Hur länge får du jobba med ditt vibrerande verktyg? Små dekaler med den informationen kan hjälpa dig att hålla koll på det. Efterfrågan på klistermärkena, som Byggnads tagit fram till Arbetsmiljöveckan, har varit enorm.

Tusentals klistermärken har tryckts upp inför Arbetsmiljöveckan. Foto: André de Loisted

Just nu pågår Byggnads Arbetsmiljövecka. Skyddsombud i hela landet ska kontrollera hur vibrerande verktyg hanteras på bygget. Till veckan har flerfärgade dekaler tagits fram av Byggnads. De ska fästas på maskinerna för att tala om hur länge man får arbeta med dem.

– Det är tusentals klistermärken ute på arbetsplatserna. Vi tryckte först upp 5 000, nu har vi beställt 5 000 till, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.

Varför tror du de är så efterfrågade?

– Vi vet att det finns ett stort kunskapsvakuum. Att många inte vet hur länge man kan arbeta med verktygen utan att ta skada.

LÄS ÄVEN: Johans varning till byggkollegorna: ”Känns som att händerna ska explodera”

På klistermärkena står poäng utskrivet, siffror som visar insatsvärdet. För när man kommer upp i insatsvärdet är arbetsgivaren tvungen att vidta åtgärder för att få ner vibrationerna.

Max får du allt som allt, alla maskiner inräknat, inte nå fler än 100 vibrationspoäng under en arbetsdag innan en åtgärd ska till.

Ändå räcker det inte att följa reglerna för att vara säker på att klara sig undan skador. En av tio som håller sig inom ramarna drabbas ändå av nervskador, enligt Johan Torstensson Aas.

Robert Nilsson från Byggnads Skåne och Robin Stevensson, servicechef på Teamab, klistrar på märken på vibrerande maskiner. Foto: André de Loisted

Kommer ta tid

Han tycker att det i sig är helt oacceptabelt och säger att Byggnads vill få ner de värden som reglerar hur länge man får arbeta med vibrerande verktyg. Men det kommer att ta tid, eftersom det bland annat är en EU-fråga.

Många är omedvetna om gränserna och hur allvarliga konsekvenserna kan bli om man jobbar för länge med vibrerande verktyg. I en undersökning gjord av Byggnads inför Arbetsmiljöveckan visade det sig att 73 procent av byggnadsarbetarna som svarade hade symtom som tyder på vibrationsskador.

Hur vet man vilken vibrationsnivå ens verktyg har?
– Arbetsgivaren har ett ansvar att berätta hur mycket verktyget vibrerar och hur länge du får använda dem. Information finns i produktdatabladet. Kom ihåg att alltid avrunda uppåt. Tillverkarna gör testerna under idealiska förhållanden och maskinerna kan vibrera mycket mer, säger Johan Torstensson Aas.

Han påminner även om att alla som jobbar med vibrerande verktyg ska erbjudas medicinska kontroller.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klistermärkena som ska rädda dina händer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig