Klassiska byggnaden totalrenoverad – i helt fel ordning: "Rejäla bitar"
Feskekörka i Göteborg har genomgått en omfattande upprustning. Renoveringen gjordes i fel ordning – och av en ren slump med virke som är betydligt äldre än själva byggnaden.
Avenyn, Liseberg, Feskekörka. När Göteborg ska beskrivas är det ofta någon av dessa tre som dyker upp i folks medvetande. Den sistnämnda har 150 år på nacken, och hösten 2020 drogs en omfattande upprustning igång av den klassiska fiskehallen.
LÄS ÄVEN: Göteborg – staden som glöder
Timmermannen Johan Mårtensson fick ansvar för restaureringen av trästommarna i takkonstruktionen, som efter många år av fukt, kyla och värme, visade sig vara i mycket dåligt skick.
– Den hade även klätts in på ett felaktigt sätt och vi hittade hussvamp och mögel, så det var verkligen att göra om stommen från grunden, säger han till Byggnadsarbetaren.
Gjordes i fel ordning
Då Feskekörka är ett byggnadsminne fanns det strikta regler för hur renoveringen fick gå till. Johan och hans kollegor måttade på plats de delar i den gamla stommen som skulle bytas ut. Bit för bit togs ner och ersattes med en ny.
– Det var rejäla bitar det handlade om. De längsta stockarna var tio, tolv meter. Vi var tvungna att göra allt i fel ordning. Vanligtvis bygger man ju nerifrån och upp. Det fungerade inte här. Det var helt avgörande att vi lyckades få in en kran i byggnaden som gjorde lyften.
Jag trodde knappt det var sant och sa bara ”kapa inte upp för korta bitar, jag har ett möte med Feskekörka”.
En annan avgörande detalj var ett samtal Johan fick, kvällen innan det första renoveringsmötet. Av en tillfällighet blev han uppringd av en skogsförvaltare utanför Göteborg.
– Det var en ren slump att han ringde precis då. Han berättade att ett bostadsområde skulle byggas och att han var tvungen att fälla flera 250 år gamla furor. Jag trodde knappt det var sant och sa bara ”kapa inte upp för korta bitar, jag har ett möte med Feskekörka i morgon”.
Sakta men säkert byttes de gamla delarna ut mot nya, i exakt samma mått. De nya delarna fästes med rejäla handsmidda bultar och gängstänger, som också var tillverkade precis som de ursprungliga.
Är du nöjd med resultatet?
– Verkligen. Det blev precis så bra som vi hade hoppats. Och det känns ärofyllt att få ha varit med och gjort det här. Feskekörka är väldigt mycket Göteborg.
Efter fyra års renovering öppnar ikonen upp igen under våren. Den 16 maj öppnar Feskekôrka officiellt för allmänheten.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.