info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klart med ombud för jämställdhet

Nu finns det jämställdhetsansvariga i varje region som du som medlem i Byggnads kan vända dig till.

Kongressen beslutade förra sommaren att varje region i Byggnads, ska utse jämställdhetsansvariga. Detta har nu skett.

SE LISTAN: HÄR ÄR ALLA JÄMSTÄLLDHETSANSVARIGA

Läs också Byggkvinnor går samman – kräver acceptans på bygget

Under 2016 är jämställdhet och mångfald en av de frågor som Byggnads ska jobba extra hårt med. Målet är bland annat att förändra attityderna i branschen.
– Jag har bara varit ombudsman i ett år och var nyligen ute i produktionen. Jag tycker själv att det var väldigt tufft där ute. Vi måste få en tolerantare bransch. För mig är det självklart att jämställdhet är viktigt, det är en rättvisefråga, säger Grels Johansson, jämställdhetsansvarig i Mellannorrland.
Mathias Kleman, som är jämställdhetsansvarig i Region Mälardalen, ser fram emot att fördjupa sig i frågorna.
– Det ska bli mycket intressant att köra detta mot medlemmarna. Vi har börjat kartlägga alla kvinnliga medlemmar i vår region, för att se var de jobbar, och sen kommer vi i vår lokala Byggnadstidning lyfta fram arbetsplatser som fungerar bra ur jämställdhetssynpunkt, säger Mathias Kleman.
Han efterlyser nu mer information och riktlinjer från förbundet centralt för att veta vad han ska lägga krutet på.
– Jag skulle gärna vilja att förbundet så snabbt som möjligt kommer ut med information till oss som är utsedda. Vad är mest aktuellt? Är det någon speciell jämställdhetsfråga som är viktig? Risken är annars att vi uppfinner hjulet var och en, säger Grels Johansson.

Krävs utbildning

Magnus Cato är ansvarig i region Öst. Han tänker försöka dra nytta av att det finns aktiva kvinnliga medlemmar i regionen som är med i Byggnads nationella kvinnliga nätverk, Näta.
– Jag vill få i gång nätverk lokalt här i regionen, det är viktigt. Men till att börja med ska jag själv gå en utbildning om jämställdhetsfrågor för att lära mig mer om detta, säger han.
I september kommer alla ansvariga att samlas för ett videomöte, berättar Emmelie Renlund, som är med i en central styrgrupp för jämställdhetsfrågor i Byggnads.
– På videokonferensen ska vi delge vår syn på de här frågorna, och så vill vi höra de jämställdhetsansvarigas syn på uppdraget.
Vad är viktigast under det kommande året tycker du?
– Det är att alla jämställdhetsansvariga får utbildning i frågorna, så att de får mer insyn i vad det handlar om. Det finns en okunskap hos många. Men det är inte alls konstigt, det är precis lika svårt för mig att veta hur det är att vara invandrare i Sverige, som det är för män att veta hur det är att vara kvinna i byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klart med ombud för jämställdhet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig