Klart med ny batterifabrik: ”Ambitionen är svenska villkor”
I dag kom beskedet – Northvolt ska bygga en fabrik i Göteborg. Ett jätteprojekt för 30 miljarder kronor. Och det kommer bli en utmaning av få till den svenska modellen på arbetsplatsen. Det tror Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads Väst.
Under hela hösten har det varit mycket snack om var Northvolt ska bygga sin nästa batterifabrik. Nu är beslutet fattat och det blev Göteborg. Fabriken ska vara färdigbyggd 2025 och då ge 3 000 nya arbetstillfällen. Men innan det blir aktuellt kommer projektet på 30 miljarder kronor ge tusentals byggjobb.
Sedan tidigare bygger Northvolt en fabrik i Skellefteå. Ett jättebygge där det under hösten 2021 var 2 400 byggnadsarbetare från 50 länder på plats. Skellefteåbygget har flera gånger uppmärksammats för olika brister. Vid en gemensam myndighetsrazzia i höstas upptäcktes brott mot utlänningslagen, arbetstidsregler och brister i personalliggare. 12 personer fick ett avvisningsbeslut vid den razzian. Det upptäcktes även utländska arbetare som inte var anmälda till utstationeringsregistret. Det fanns även personer på byggarbetsplatsen som inte var inregistrerade för arbetspasset. Det har även tagits filmer på bygget som visar hur byggnadsarbetare släpper in varandra genom grindarna.
I Göteborg är Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads region Väst, glad över Northvolts besked om att bygga en batterifabrik i stan.
– Det är positivt, men samtidigt ser jag vilka problem de har på andra ställen där de bygger den här typen av anläggningar. Vi måste förbereda oss så mycket vi bara kan och vår ambition är självklart att få till svenska villkor och svenska kollektivavtal.
Hur ska ni agera för att det verkligen?
– Till en början kommer vi ta kontakt med våra kollegor på Byggnads som varit aktiva på fabriksbygget i Skellefteå. Vi kan säkert lära oss en hel del av dem och ta del av den kunskap som de byggt upp. Sedan har vi själv erfarenhet från Västlänken där vi gjorde en extra satsning. Sedan när bygget väl är i gång måste vi bevaka arbetsplatsen. Det handlar mycket om fotarbete och att vara på plats.
På fabriken i Skellefteå har det varit 2 400 byggnadsarbetare på plats under hösten. Hur många byggjobb kommer fabriken i Göteborg ge?
– Jag har ingen siffra nu, men jag misstänker att det blir något liknande även här.
Finns det byggnadsarbetare i regionen som kan utföra jobbet eller kommer det krävas folk även från andra områden?
– Jag tror att det kommer bli mycket utländsk arbetskraft. Och jag har inga problem med att det kommer hit killar och tjejer från andra länder och arbetar när vi har många arbetstillfällen. Men vi måste försöka se till att de jobbar under svenska villkor, det är det som är det viktiga, säger Tomas Emanuelsson.
Kommer ni kontakta Northvolt innan det blir tal om första spadtaget?
– Det kommer vi göra. Vi kommer försöka gå den vägen. Vi kommer driva att det är kollektivavtal som gäller. Men det finns flera svårigheter, bland annat är det skillnad på om det blir en blir stor huvudentreprenör som plockar in underentreprenörer eller om det bir bemanningsbolag i toppen som gör det. Det finns tusen frågor som vi måste få svar på och mycket handlar om att lägga ett pussel av flera åtgärder.
Tror du att det är möjligt att få till en helt ren arbetsplats där svenska regler och kollektivavtalet gäller full ut?
– Nej den kommer tyvärr inte bli helt ren. Om det ska ske måste vi ha byggföretagen och alla arbetsgivare med oss på vår sida. Men så länge byggföretagen säger en sak offentligt men gör en annan sak i verkligheten kommer vi inte kunna följa den svenska modellen, säger Tomas Emanuelsson.