”Klart att det blir en påverkan"
Enligt en dom från Arbetsdomstolen är det fritt fram att betala en lägre lön till utländska byggnadsarbetare. Facket tror att det leder till en press nedåt på bygglönerna.
Byggnadsarbetaren har tidigare idag skrivit om yrkesbeviset och att det krävs ett svenskt yrkesbevis för att få full lön. Enligt en dom från Arbetsdomstolen är det nämligen fritt fram att betala utländska byggnadsarbetare 88 procent av en hel lön. Trots att de enligt facket har full kompetens med bland annat utbildning och erfarenhet från det egna hemlandet. Hur många utländska arbetare som jobbar i landet för 88 procent av lönen är det ingen som riktigt vet. Facket menar att den utländska arbetskraften är betydande medan arbetsgivarna säger att de påverkar på marginalen.
Enligt Arbetsmiljöverket arbetade 11 297 utstationerade byggnadsarbetare i landet under första halvåret i år. Under hela 2015 så var siffran 18 000. I siffrorna från Arbetsmiljöverket ingår byggnadsarbetare som arbetar för registrerade utstationerade företag. Utländska byggnadsarbetare som jobbar för svenska företag ingår inte i statistiken.
Läs mer:
Yrkesbeviset het fråga för parterna
BLOGG: Ännu ett lönefundament med allt större sprickor
”Lönen hålls tillbaka”
Johan Lindholm är ordförande på Byggnads. Han är övertygad om att gruppen som har 88-procent av full lön håller tillbaka lönen för de som är fullbetalda.
– Det är klart att det blir en påverkan. När det blir en prispress nedåt så inverkar det självklart även på de högre lönerna.
Hur ska den situationen undvikas?
– Hjulen rullar på nu och jag tycker att alla ska få ta del av de vinster som kommer. Det ser positivt ut, men samtidigt har vi en arbetsgivare som jobbar väldigt hårt för att förändra våra löner och vårt lönesystem och vårt inflytande ute på arbetsplatserna.
”Märks inget i lönestatistiken”
På arbetsgivarsidan håller de inte med. De menar att den lägre lönen för utländska arbetare inte påverkar förtjänsten för de med full lön.
– Det tror jag inte. Vi har inte sett någon som helst påverkan på löneutvecklingen eller effekt på lönestatistiken. Löneglidningen fortsätter ändå, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier och fortsätter:
– Däremot så kan man säga att tillgången på arbetskraft påverkar, att det inte finns den bristsituation som man kanske skulle haft normalt sett i en högkonjunktur som vi har nu. Den bristsituationen har inte uppstått. Därför har vi inte den strid på kniven om arbetskraften som vi kanske haft annars.