info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klarar ställningen stormbyar?

Antalet infästningar i väggen måste sättas mycket tätare, när man täcker ställningar med vinterväv. Väven blir som ett stort segel. Det säger Robert Dahlin, utbildningshandledare på ABC-ställningar.

Snart drar ett snöoväder in över Sverige, enligt metrologerna. Då gäller det att ställningen håller för vindlasten. Men vems är egentligen ansvaret, om ett bomlag lossnar och skadar en person eller egendom?
-Ställningsföretaget gör en egenkontroll efter att man uppfört ställningen, i och med det går ansvaret över på byggföretaget. Det är beställarens ansvar att fortlöpande ha tillsyn över ställningen, säger Robert Dahlin på ABC-ställningar.

Allmän ställningsutbildning

De flesta byggnadsarbetare går en allmän ställningsutbildning – för ställningar upp till nio meter. Men på stora byggen där ställningar kan vara upp till 20 meter höga, krävs en särskild utbildning för att veta vad som krävs av en ställning vid stora vindlaster. En del platschefer har inte gått denna utbildning.
– Platschefen vet inte alltid hur en ställning ska ses över. Det finns en gråzon här, säger Robert Dahlin.

Tilläggsbeställning

En del företag ringer och ber ställningsentreprenören komma ut och göra en översyn när ett oväder är på väg, men det är inte särskilt vanligt.
-Är man osäker på ställningen vid en storm, ska man absolut ringa ställningsentreprenören, säger Robert Dahlin.
Redan när ställningen uppförs, måste beställaren tänka igenom om den ska stå fram till vintern eller inte.
– Här är det många som tänker fel. Ska ställningen stå fram till vintern, är det lika bra att sätta rätt antal infästningar direkt så att man enkelt kan sätta dit vinterväv sen. Men många tänker inte så långt.

Infästningarna i väggen

Ett annat vanligt fel är att infästningarna i väggen inte håller, när det kommer till kritan. Man gör ingen provdragning av infästningarna. En inklädd ställning ska hålla för 40 kilo tryck eller sug, per kvadratmeter.
På varje arbetsplats ska det finnas en monteringsanvisning till respektive ställningstyp. Här kan platschefen gå in och kontrollera antalet infästningar.
Om ställningen monterats när det är tjäle i marken, och marken sedan tinar upp och blir mjuk vid plusgrader, uppstår förändringar som påverkar stabiliteten.
– Därför måste all jord bort eller så använder man långplank eller andra metoder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klarar ställningen stormbyar?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig