Klagade på lönen – blev uppsagd
En anställd menar att han blev uppsagd när han påtalade fel på lönespecifikationen. Stämmer inte säger arbetsgivaren som hävdar att orsaken är droger och jobb för konkurrent under anställningen. Nu ska tvisten avgöras i Kalmar tingsrätt.
Det är LO-TCO Rättsskydd som stämt ett företag i byggbranschen i Kalmar tingsrätt efter en arbetstvist. Det hela handlar om en medlem i Byggnads och brott mot lagen om anställningsskydd (LAS). Närmare bestämt avsked utan sakliga skäl.
Det aktuella bolaget är inte med i någon arbetsgivarorganisation eller på annat sätt bundet till något kollektivavtal.
Bakgrunden är följande. Medlemmen fick en tillsvidareanställning i början av 2023. Han har tidigare jobbat på samma företag men totalt under en kortare tid än två år. Det innebär enligt lagen om anställningsskydd, LAS, att den anställda har en månads uppsägningstid.
I mitten av mars blev han plötsligt uppsagd. Den anställda menar att uppsägningen kom efter att han påtalat för arbetsgivaren om fel på flera lönespecifikationer. Den egna lönen och traktamentet stämde inte överens med anställningsavtalet. Även arbetskamrater till mannen hade samma problem.
Lycka till med det vi har inget avtal med facket
Medlemmen uppfattade det hela som att han blev uppsagd för att han ifrågasatte om lönen var rätt. I samband med själva uppsägningen skickade han ett SMS till chefen om att uppsägningen var felaktig och att han skulle gå till facket. Svaret från chefen kom två dagar senare: ”Lycka till med det vi har inget avtal med facket”. Några dagar senare pratade den anställda med chefen i telefon och frågade varför han blivit uppsagd. Då fick han, enligt stämningen till tingsrätten, svaret: ”Taskig attityd”.
Byggfirman hävdar nu att orsaken till uppsägningen är att den anställda utanför arbetstid, på ett boende som arbetsgivaren anordnat, tagit droger samt att han jobbat för en konkurrent samtidigt som han varit anställd av bolaget.
Facket yrkar på att företaget ska betala ut lön från uppsägningsdagen fram till dagen för huvudförhandlingen i tingsrätten. Facket kräver även 200 000 kronor i allmänt skadestånd till den drabbade medlemmen.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.