Kinesiska byggnadsarbetare utnyttjas i Israel
2008 arbetade omkring 11000 kinesiska migrantarbetare i Israel, många av dem på byggen. De första kinesiska arbetarna kom till Israel i mitten av 90-talet, men var då bara några hundra. I takt med att de palestinska områdena Gaza och Västbanken stängts har antalet kinesiska arbetare i Israel ökat.
Den rockad av billig arbetskraft som skett i Israel under 2000-talet speglar den israeliska ockupationen av Palestina.
Innan det andra palestinska upproret (Intifadan), år 2000, arbetade omkring 120000 palestinier i Israel. De flesta kom från byar på Västbanken, samhällen som helt eller delvis var beroende av arbete i Israel. Många av de palestinska arbetarna var anställda på Israeliska byggföretag.
När den andra Intifadan tog allt våldsammare uttryck blev det svårare för palestinska arbetare att få arbetstillstånd i Israel.
2001 arbetade 10000 kinesiska migrantarbetare i Israel, en markant ökning från mitten av 90-talet.
I takt med att Israel stängde gränsövergångarna från Västbanken och Gaza kom de kinesiska arbetarna att öka i antal. 2005 fanns 30000 kinesiska arbetare i Israel. De palestinska arbetarna hade vid samma tidpunkt sjunkit till omkring 49000.
Organisationen Kav LaOved har i sin senaste rapport fokuserat på kinesiska byggnadsarbetares arbetssituation i Israel.
Av de 11000 kinesiska arbetare, som i dag befinner sig i landet legalt, har de flesta betalat stora summor pengar för att få arbetstillstånd i Israel. Det är inte ovanligt att ett arbetsvisum kostar upp till 25000 dollar på svarta marknaden. Arbetarna skuldsätter sig i hemlandet, i hopp om att tjäna ihop tillräckligt med pengar i Israel för att betala tillbaka lånet och gå med vinst. Enligt Kav LaOved krävs det två års hårt arbete i Israel innan skulden är återbetalad.
Tidigare var migrantarbetare i Israel tvungna att ingå bindande kontrakt med sina arbetsgivare, där de lovade att inte arbeta för någon annan. Om arbetaren blev avskedad eller om företaget gick omkull hamnade migrantarbetaren ofta i en utsatt situation, där han eller hon var tvungen att snabbt skaffa ett nytt jobb eller riskera att bli utvisad. 2006 ansåg Israels högsta domstol att dessa kontrakt var olagliga.
I stället för att byggföretagen själva anställde migrantarbetare, stiftades en ny lag som gav ansvaret till ett antal israeliska bemanningsföretag. Tanken var att staten på så sätt skulle ha bättre kontroll över migrantarbetarnas arbetssituation. Enligt rapporten har situationen för de kinesiska byggnadsarbetarna inte blivit bättre.
Bortsett från de höga ”avgifter” som migrantarbetarna betalar för att få arbetstillstånd i Israel, blir många migrantarbetare lurade på lönen av bemanningsföretagen. En granskning som Kav LaOved gjort visar att 70 procent av Israels 39 bemanningsföretag har kränkt migrantarbetarnas lagstadgade rättigheter. Det är också vanligt att bemanningsföretagen beslagtar migrantarbetarnas pass och hotar dem med utvisning om de protesterar.
Enligt rapporten visar de israeliska myndigheterna lågt intresse när det kommer till att bestraffa företag som utnyttjar migrantarbetare.