info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Kan tvingas välja mellan att fuska och lägga ner"

Strategi. Det är nyckelordet i en ny satsning för att få bukt med fusket i byggbranschen.

– Vi ska titta mer ovanifrån, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Fusket i branschen kan öka med de nya stödformerna, säger Pia Bergman på Skatteverket. Foto: Johan Fyrk, Jeanette Andersson

Om man ska tro byggbranschen är det här svartjobb är som mest utbrett. Enligt Skatteverkets företagsundersökning från 2017 svarade 53 procent av de tillfrågade ja på påståendet ”Svartjobb finns i vår bransch”, vilket var överlägset högst. Restaurangbranschen ansågs som den näst mest fuskande branschen med 35 procent.

I dag presenterar Skatteverket en ny satsning för att minska svartjobb och fusk på arbetsmarknaden. Och för att nå resultat, både inom bygg och andra branscher, vill man öka samarbetet mellan myndigheterna.

Läs också Gör prestigejobb – lurade arbetare på lön: "Riktigt dåligt"

– Om man ser att ett byggföretag missköter sig på olika sätt tänker man att det inte borde få finnas kvar. Frågan är då: Vilka myndigheter ska bäst sätta stopp för fusket? säger Pia Bergman, rikssamordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Hon berättar att Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Polisen är de myndigheter som oftast agerar inom bygg. Genom att överföra information emellan sig, slipper de börja utredningar från början.

– Ibland kan kanske Arbetsmiljöverket är bäst lämpat. Och då kanske de lämnar över vissa uppgifter till Skatteverket istället för att vi ska göra en väldigt tung utredning på egen hand. Vi kommer att titta strategiskt, mer ovanifrån, för att använda rätt åtgärd, säger Pia Bergman.

Just att kunna samarbeta och lämna över uppgifter mellan myndigheter är viktigt, eftersom de som fuskar ofta gör det på många olika sätt.

– Struntar man i reglerna i en del så struntar man i dem i en annan också. Det är sällan man fuskar med skatter och sköter arbetsmiljön perfekt, säger Pia Bergman.

Läs också Expertens larm: "Går förbi ID06-grindarna på ljusa dagen"

Men det finns ett problem med samarbetet: sekretessbestämmelser, som i vissa fall gör det omöjligt att ge information till andra myndigheter.

– Det här är fortfarande ett problem. Vi försöker presentera för politikerna att förändringar behövs. Effektiviteten är inte total eftersom vi har sekretesshinder.

Men Pia Bergman ser ändå positivt på framtiden

– Vi hoppas att vi kan få den svarta andelen att minska och att förutsättningarna för att agera schysst ökar, säger hon.

Byggföretag som håller sig på rätt sida lagen kan idag ha problem att konkurrera med byggföretag som anlitar svartjobbare och fuskar med arbetsmiljön.

Läs också Byggare miljonfakturerade taxiföretag – gav svartjobb

– Det kan vara svårt att hålla sig på rätt sida linjen. Ibland kan man tvingas välja mellan att fuska och lägga ner. Och där vill vi inte hamna, säger Pia Bergman.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Kan tvingas välja mellan att fuska och lägga ner"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig