info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kampen mot klockan

Fasta arbetstider på bygget stressar småbarnsföräldrarna. Ändå är motståndet mot flextider stort inom byggbranschen. Följ med betongarbetaren Niklas Bladin som kämpar hårt för att få livspusslet att gå ihop.

Lunchrummet myllrar. Vissa är på väg in i arbetskläder och hänger av sig hjälmen. Andra har redan hunnit ta en dusch och byta om. Några minuter till och allt är tomt och stilla. Klockan på JM:s bygge i Hornsberg i Stockholm visar på halv fyra. Alla har bråttom hem. Niklas Bladin, som är betongarbetare, är inget undantag.
Hans dag började 5.00. Fem minuter senare satt han i Saaben på väg in till Stockholm från Gnesta, en resa på drygt sex mil. Tio och en halv timme senare är arbetsdagen slut. Nu väntar döttrarna Stina, 3,5 år, och Maja, 1,5 år, på förskolan i Gnesta, där de har varit i nästan elva timmar. Deras mamma Lisa, som är sjuksköterska på Södertälje sjukhus, lämnade dem redan klockan sex i morse.
Innan Niklas är framme på förskolan blir klockan vanligtvis halv fem. Om trafiken inte ställer till problem förstås. I dag är det ovanligt körigt på väg ut ur Stockholm. Kanske bidrar det att polisen just denna dag genomför en razzia i trafiken.
– Så här svårt brukar det inte vara, säger Niklas sammanbitet.
Han säger att i början när han hämtade två barn på dagis kände han sig stressad. Därför jobbade han en timme mindre om dagen en kort period.
– Det var skönt att kunna gå tidigare. Jag kände mig mindre stressad och trafiken var lugnare vid den tiden.
Nu har Niklas gått upp till heltid igen. Det är nämligen inte oproblematiskt att avvika från den ordinarie arbetstiden på en byggarbetsplats.
– Det är lite meckigt att gå ner i tid och behöva gå tidigare. Det funkar bara när man har arbetsuppgifter där man sköter sig själv, säger Niklas.

Tidig förskola en förutsättning
En förskola som öppnar klockan sex är en förutsättning för att Niklas ska hinna till jobbet. Om han skulle lämna blir han ändå en kvart sen. I stället för att sitta ner och ta kaffe och en macka på morgonen är han då i Stockholm kvart i sju. Kvarten tar han från arbetstidsförkortningen på 34 timmar.
Byggavtalet ger den anställde rätt att komma överens med arbetsgivaren om andra arbetstider om man har särskilda skäl som till exempel lämning och hämtning på förskola. Men någon allmän flextid existerar inte på en byggarbetsplats. Och de flesta Byggnadsarbetaren pratar med är säkra på att det inte skulle vara möjligt. Niklas tror inte att det skulle funka.
– Tidsplanen är jättetajt. Vi börjar gjuta klockan sju och alla moment flyter i varandra. Det går i alla fall inte att jobba i fronten om man har en annan arbetstid. Om det fanns flextid tror jag inte att några hus skulle bli byggda.
Han vet också, även om ingen säger något direkt, att det inte är populärt att man har andra tider eller är hemma med vård av barn.
– Det är svårt att jobba med någon som är borta ofta. Jag förstår det. Jag skulle själv tycka att det var jobbigt, säger Niklas.
Den tidiga kvällssolen brinner i topparna på träden när vi närmar oss Gnesta. Klockan har hunnit bli kvart i fem och det är bara något barn kvar på förskolan förutom Stina och Maja.
– Pappa, ropar Stina och båda barnen vill helst vara i Niklas famn eller runt hans ben eller i alla fall nära, nära. Båda ser ganska trötta ut och Maja vill hem till sin favoritsysselsättning vid den här tiden på dagen: välling i soffan och kolla barnprogram.
Niklas plockar ihop ryggsäckar, mössor, stövlar och papper. Maja vill inte alls sitta i vagnen, men Niklas lirkar ner henne och Stina hoppar upp efter.

”Kommer bli kämpigt”
Efter en kort promenad hem börjar dagen gå mot sitt slut. Det är en vacker höstkväll, men snart kommer det att vara kallt och mörkt vid den här tiden. För att inte tala om klockan sex på morgonen.
– Det kommer att bli kämpigt, säger Niklas.
Det börjar skymma och hemma väntar mamma som barnen inte sett sedan tidigt i morse. För Majas del ända sedan i går morse eftersom hon sov när hon lämnades och även kvällen före när mamma kom från jobbet. Stina brukar hinna med en välling på morgonen, men Maja lämnas sovande på förskolan.
Klockan är nu 18.00 och barnen är trötta och hungriga. Stina får äntligen sin välling och kryper upp i soffan. Någon timme till, sedan är det vad Niklas också tänker göra. Han och yngsta dottern somnar ofta tillsammans i soffan framför tv:n vid åttatiden. Hon för natten, han medan han zappar efter en hockeymatch.

Maria Persson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kampen mot klockan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig