Djupgranskar samtliga dödsolyckor 2018 och 2019
Under en pressträff presenterade Ylva Johansson sina och regeringens metoder för att få bukt med dödsolyckorna på jobbet.
I dag presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) hur man från regeringens håll vill minska antalet dödsolyckor.
Bland annat har regeringen beslutat att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att djupanalysera dödsolyckor i arbetslivet som skedde under 2018 och det första halvåret 2019.
Dödsolyckorna ska gås igenom, en för en, för att tydligare kunna fastställa vad som gick snett och för att kunna dra slutsatser inför framtiden, berättade ministern.
I veckan framkom det också att Ylva Johansson kommer att lägga ett lagförslag under hösten som utökar de regionala skyddsombudens rätt att besöka arbetsplatser med kollektivavtal. Det nya är att ingen på arbetsplatsen behöver vara med i facket för att ett besök ska vara möjligt.
Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads ser positivt på att ett lagförslag är på gång. Han var med på ett möte tidigare i år då Byggnads presenterade sina sex krav på åtgärder för arbetsmarknadsministern. Läs mer om kraven: ”Arbetare dör men ingen döms”.
– Det innebär allt för framtiden, för att kunna jobba för en nollvision. Vi har idag cirka 5 000 anmälda olyckor i byggbranschen varje år, där byggnadsarbetare både blir allvarligt skadade och dör. Genom att utöka regionala skyddsombudens mandat skulle vi kunna nå ut till fler arbetsplatser, säger han.
Idag uppskattar SCB att det finns cirka 335 000 yrkesverksamma byggnadsarbetare i branschen, medan Byggnads har cirka 100 000 yrkesverksamma medlemmar.
– Vi vill nå ut till fler arbetsplatser och inte minst till dem där det är störst problem, där man konkurrerar med dålig arbetsmiljö, till exempel inte bygger ställningar eller river asbest utan tillstånd. Det är viktigt för att hindra olyckorna, säger Ulf Kvarnström.
Byggnadsarbetaren intervjuade Ylva Johansson tidigare i vår angående de många dödsolyckorna i byggbranschen.