Jon jobbar på oljeplattform: "Norskan svårast"
Han flyger helikopter till jobbet och bygger ställningar på en oljerigg. ”Det svåraste är norskan”, säger ställningsbyggaren Jon Svensson.
Du har ett ovanligt ställningsbyggarjobb, vad gör du?
– Jag bygger ställningar för alla möjliga arbetsuppgifter på en oljeplattform utanför Stavanger i Norge.
Vad är det svåraste med ditt jobb?
– Det är faktiskt språket, norskan. Det är många olika nationaliteter här, men norskan är svår beroende på vilken dialekt det är. Vi har varit här i sju månader, så nu är det bättre.
Vad är roligast?
– Det är ett varierande jobb och mycket utmaningar. Vi bygger mycket hängställningar som hänger i kättingar.
Vad händer ute på riggen?
– De håller på och förbereder riggen för oljeborrning. Vi är kanske 100 personer här som bara bygger ställningar, sedan finns elektriker och målare med flera. Vi är cirka 1 000 personer totalt och ganska många är byggnadsarbetare.
Vad är den största omställningen med att vara där?
– En av de största skillnaderna är att man flyger helikopter 45 minuter för att komma ut till riggen. Vi ser inte land någonstans, det är som att vara på en ö.
Hur hamnade du där?
– Det började med att min kompis frågade om jag ville ta en helikopterkurs. Den måste man ha för att få jobba till havs. Om helikoptern kraschar i vattnet måste man veta vad man ska göra. Kursen tar tre dagar och man får vara i en simulator i en bassäng, där du ska ta dig ut ur en helikopter under vattnet. Under helikopterfärden har man en speciell dräkt för att tåla kyla och kunna andas under vatten och ta sig upp, om något händer.
Vilken är den största skillnaden på att jobba i Norge till havs mot att jobba i Sverige?
– Det är väldigt mycket med säkerhet, det är lite annorlunda mot att jobba i Sverige. Säkerheten tas på allvar på ett helt annat sätt. Du är kopplad med sele hela tiden och all skyddsutrustning måste användas. Du åker ut om du inte använder säkerhetsutrustningen. I Sverige är säkerheten katastrof på många byggen, det ska gå så fort och man tänker inte på arbetaren.
Hur är arbetstiderna?
– Jag jobbar 12 timmar i 14 dagar i sträck, sedan är jag ledig fyra veckor. Jag tycker det är bra.
Du har familj med två barn, hur är det att vara ifrån dem så länge?
– Speciellt på slutet får man hemlängtan men sedan kommer man hem och blir hemma länge och kan göra roliga saker med barnen. När man jobbar på hemmaplan är man mer sliten och frånvarande, tycker jag.
Vad gör du då du är ledig på oljeplattformen?
– Äter och tränar. Vi får fin mat, det är riktig restaurangmat.