Johan Lindholms största strider – fem frågor vi minns från åren i Byggnads
Mot machokultur, människohandel och social dumpning. Under sina tolv år som ordförande för Byggnads tog Johan Lindholm flera tuffa fajter. När han nu går tar över till LO listar Byggnadsarbetaren Lindholms fem största strider.
1. Lavalkonflikten i Vaxholm
Vaxholm 2004. Det lettiska byggföretaget Laval un partneri betalar löner långt under svenska nivåer. Byggnads och Elektrikerna utlyser blockad med krav på kollektivavtal. Det slutar med svidande förlust. Borgerliga opinionsbildare anklagar facket för rasism mot utländska byggjobbare och EG-domstolen begränsar konflikträtten.
Men 20 år senare har vinden vänt. Ingen förnekar längre de problem som låglönekonkurrens orsakar. I efterhand framstår konflikten som en ögonöppnare och Byggnads agerande som en tidig försvarare av den svenska modellen. Johan Lindholm styrde vid denna tid Byggettan och stod i första ledet.
2. Migrantarbetarna i Qatar
2013 reser Johan Lindholm för första gången till gulfstaten Qatar, där hundratusentals migrantarbetare bygger arenor och infrastruktur inför herrfotbolls-VM 2022. Det blir starten på ett långt engagemang för fackliga och mänskliga rättigheter i diktaturen.
Då rynkar en del på ögonbrynen. Varför ska ett svenskt fack engagera sig på andra sidan jorden? Byggnads och den internationella fackrörelsen når inte hela vägen. Exploateringen i Qatar fortsätter. Men Johan Lindholms hjärteprojekt slutar med en moralisk seger. I dag är termen ”sportwashing” väletablerad och mästerskapets mänskliga kostnad – tusentals döda migrantarbetare – solkade Qatars rykte.
3. Huvudentreprenörsansvaret
31 mars 2014. Strejken är bara timmar bort. Byggnads har krävt ett nytt verktyg i kollektivavtalet för att stoppa oseriösa företag – huvudentreprenörsansvar. Det innebär att bolag högre upp i entreprenadkedjan blir betalningsskyldiga om en underentreprenör inte sköter sina löneutbetalningar.
Men Sveriges Byggindustrier (som i dag heter Byggföretagen) är benhårt emot. Efter ett år av låsta positioner verkar konflikten oundviklig. Men i sista stund ger Sveriges Byggindustrier med sig. Johan Lindholm har spelat hårt och vunnit.
4. Stoppa machokulturen
Tillsammans med Byggcheferna drar Byggnads i gång kampanjen Stoppa machokulturen. Det handlar om att skapa en bransch som välkomnar alla, minska antalet olyckor och locka kvinnor till bygget. Okontroversiellt? Skulle inte tro det va.
De hånfulla kommentarerna kulminerade den 8 mars 2017, då hela Byggnads förbundsstyrelse klär sig i så kallade ”pussyhats” på internationella kvinnodagen. Det skälls och suckas i sociala medier, men genomslaget kan i alla fall ingen klaga på. Sällan eller aldrig har ett fackförbund skapat så mycket debatt genom en så enkel gest.
5. Svensk byggkontroll
Ännu en avtalsrörelse. Ännu en gång kräver facket tuffa tag mot kriminaliteten på landets byggen. Byggföretagen vägrar in i det sista och facket hotar med strejk.
Det slutar med seger för Byggnads och Johan Lindholm. Den 19 mars 2024 drog Svensk byggkontroll igång verksamheten.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.