Johan Lindholm om Svarta nätverket: ”Får ett parallellt samhälle”
Byggnads ordförande blir upprörd när han läser om svartjobbaren Nasir. Samtidigt menar han att det är svårt för facket att agera.
Byggnadsarbetaren publicerade tidigare i dag ett reportage om byggnadsarbetaren Nasir. Om hur han bor, skaffar jobb och lever som svartjobbare. Han tar byggjobb över hela landet, allra helst i små städer, där det är lättare att ordna en bostad. Nasir säger sig kunna fixa fram 200 svartjobbare via ett nätverk till den som behöver, och det på en dag.
Byggnads ordförande Johan Lindholm blir upprörd när han läser reportaget om Nasir.
– Det är rent ut sagt för jävligt att vi har en svart arbetsmarknad. Dels så utnyttjas människor som Nasir som blir behandlade som laglösa och dels så rundar man våra kollektivavtal och understödjer låglönekonkurrens.
Nasir har arbetat i Sverige i nio år. För det mesta får han betalt genom att han får kontanter direkt i handen. Lönen ligger på mellan 3 000 och 7 000 kronor i veckan. Han berättar att det ”är väldigt många svenskar som vill spara pengar – och då hör de av sig till oss”.
Johan Lindholm är kritisk mot att många väljer att betala svart när de anlitar byggnadsarbetare.
– Alla som använder sig av svart arbetskraft borde tänka efter och förstå vad det leder till. Vi får ett parallellsamhälle där inga lagar och regler gäller. Helt oacceptabelt.
Han säger att den här typen av nätverk med svartjobbare är en brottslig verksamhet och i grunden är en fråga för migrationsverket och polisen.
– När det gäller det som artikeln beskriver så sker detta ofta utanför reguljära arbetsplatser hos privatpersoner där det inte finns några kollektivavtal. I sådana lägen är det svårt för oss att göra något, men givetvis försöker vi uppmärksamma rätt instanser när vi ser olagligheter.
Johan Lindholm vill gärna se att regeringen tillför mer resurser till de myndigheter som har ansvaret för de här frågorna. Allt för att de ska kunna genomföra de insatser som behövs. Till exempel Skatteverket, polisen och Arbetsmiljöverket.
– Byggnads har länge arbetat med att ha identifikationsbrickor som ID06 för att man ska ha koll på vilka som är på arbetsplatsen. Vi har också infört ett huvudentreprenörsansvar för att få mer ordning och reda på våra arbetsplatser. Men det behövs fler insatser, avslutar Johan Lindholm.