Johan Lindholm: ”Genuint fotarbete avgör fackens framtid”
En högerregering med stöd av SD kommer inte gå byggnadsarbetarnas intressen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm och lyfter fram dialog som vägen framåt: ”Vi måste lyssna på varför så många stödjer partier som är skadliga för alla löntagare.”
Johan Lindholm, vad är din reaktion på valresultatet?
– Det finns inget resultat än, det gäller att se tiden an.
Men 26 procent av LO-medlemmarna röstade på Sverigedemokraterna, enligt vallokalsundersökningen.
– Jag kan bara svara utifrån de hundratals arbetsplatsbesök jag har gjort och där har det inte handlat om rasism, utan om en grundtrygghet man känner saknas. Min uppgift oavsett resultatet är att skapa de bästa förutsättningarna för medlemmarna. Och tittar man på det som är på bordet från högeralliansens sida gällande arbetsrätten så är det lätt att se att politiken kommer att göra skillnad.
SD har ju sagt att de ser Moderaterna som första alternativ.
– Ja, och när det gäller deras syn på strejkrätten, provanställningar och LAS så är det ingenting som gynnar vare sig våra eller andra förbunds medlemmar. Och om man tycker att vi bitvis har haft lite slöa verktyg så är det inget mot vad som väntar när man vill förändra arbetsrätten på det här sättet. Vi måste ha de bästa verktygen vi kan.
Och hur ska ni få det?
– Det är lite för tidigt att göra en analys. Men jag kommer att fortsätta bevaka medlemmarnas intressen oavsett regeringsbildning. Det är min förbannade skyldighet.
Även inom Byggnads är det en hög andel som röstar på Sverigedemokraterna. I en undersökning som ni gjorde för fyra år sedan var det 17 procent. Det är sannolikt fler idag.
– Jag är inte så säker på att det har ökat. Det är inte vad jag har upplevt. Men när grundtryggheten inte finns där riktar man pilarna mot andra människor istället för mot oseriösa arbetsgivare.
Men det finns ett stort missnöje med regeringen och den gångna mandatperioden. Är det något Byggnads kunde ha gjort annorlunda?
– Det vi har gjort väldigt bra i valrörelsen är att möta människor. Det handlar om att sätta sig ner med stora öron och liten mun. Vi har lagt mycket tid på arbetsplatserna och det viktiga nu är att fortsätta samtalen. Jag tror på dialog och många av de frågeställningar som medlemmarna inte känner är lösta ska vi fortsätta lyssna av.
Vilka frågor är det?
– En stor fråga är pensionssystemet. Det är stor irritation och ilska bland dem som jobbat ett helt liv sedan 16 års ålder och ändå inte når pensionsåldern, medan man från politiskt håll bara helt respektlöst flyttar ramarna. Vi kommer fortsätta driva frågan. Det har varit mycket diskussioner kring skyddsnäten överlag.
Påverkar en hög andel sverigedemokratiska sympatisörer ert fackligt-politiska arbete och samverkan med Socialdemokraterna?
– Det viktiga nu är att lyssna in varför man sympatiserar med partier som stöttar förslag som är direkt skadliga för byggnadsarbetare och andra löntagare. Om vi inte längre kan söka sympati för de viktiga frågor som vi driver så som vi gjort, saker som varit självklara för oss och som har utvecklat våra avtal, så måste vi ha en dialog.
Kommer ni att förändra ert sätt att arbeta?
– Vi har knappt vaknat från valrörelsen, men vi får lyssna och diskutera allt som kommer till oss.
Ni har ändå ett etablerat samarbete med Socialdemokraterna. 2014 föredrog 57 procent av LO-väljarna Socialdemokraterna, andelen idag är 38 procent, enligt Valu. Vad kan ni göra för att vinna tillbaka folk?
– Ett genuint fackligt fotarbete kommer att vara avgörande, inte bara för vår organisation utan för hela fackförbundsrörelsen. Om vi inte har en god dialog med våra medlemmar om hur deras vardag ska formas i våra avtal, då ligger vi inte rätt. Samtalet är avgörande för framtiden.