Jobba rätt med verktygen – minska risken för vibrationsskador
Janne Samuelsson fick vibrationsskador efter 20 år i byggbranschen. Nu arbetar han som verktygsspecialist hos Bosch. Här ger han ger sju enkla tips på hur man minskar riskerna med de farliga vibrationerna.
Muskler och nerver tar skada av vibrationer, det vet alla. Men hur ska man skydda sig när man jobbar med maskiner dagarna i ända? Det finns några enkla råd att följa som faktiskt kan göra skillnad. Det menar verktygsexperten Janne Samuelsson.
– Tyvärr är det vanligt bland hantverkare att bestämma arbetsuppgift och sen fortsätta med den hela tiden eftersom ”man inte vill krångla och få jobbet gjort”, säger Janne, som fick skador efter 20 år som hantverkare.
Här är hans tips:
1. Håll i handtagen. Inte i själva verktyget. Maskinen vibrerar minst i handtagen.
2. Olika maskiner vibrerar olika mycket. Försök variera mellan olika typer av verktyg. En cirkelsåg har vibrationsvärde 2,5. Tigersågen har vibrationsvärde 13, alltså betydligt mer vibrationer. Använd de verktyg som är specialiserat på en viss uppgift i stället för att köra på med samma samma.
3. Håll händerna varma. Använd bra handskar som håller värmen. Nerver tar mer skada om fingrar och händer är kalla. I pauser: Knyt näven och sträck ut fingrarna lite då och då. Rör på händerna.
4. Låt maskinen göra jobbet. Det är inte helt ovanligt att man trycker och pressar för att maskinen ska jobba effektivare. Men då ökar vibrationerna i fingrar, händer och armar.
5. Lär dig om hur mycket verktygen vibrerar. Lika nödvändigt som att lära sig byggteknik. I bruksanvisningen kan du kolla hur länge du maximalt kan använda maskinen. Arbetsmiljöverket har också tabeller.
6. Fräscha tillbehör gör att maskinen jobbar bättre och du kan slappna av mer. Serva dina maskiner så att blad, mejslar, borrar och andra delar är vassa och i bra skick. En billig slipkopp är svår att balansera och ger mer vibration jämfört med en ny. En sliten borr vibrerar mer än en ny.
7. Arbetsrotera. En superviktig punkt, men ofta förbisedd. Vid exempelvis rivning av en vägg, låt en person såga för att sedan få vila och övergå till att enbart bära. Turas om. Låt fingrar, händer och armar få en paus från vibrationerna. Det är den totala tiden per dag du jobbar med vibrerande verktyg som avgör risken för skador.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.