JM bygger hus inomhus
Produktionshallen, som finns i Nacka strax utanför Stockholm, har byggts av stålpelare och stålbalkar. Stålskelettet har klätts med armerad plast. Hallen värms upp med fjärrvärme. I stället för byggkranar används traverskranar, som inom den fasta industrin.
Betongarbetarna på JM Stombyggnad tycker att fördelarna är många:
– Det är jävligt skönt att jobba här, när det är spöregn ute. Det som är bäst är att man slipper regn och blåst och snö, säger Mats Pettersson.
Andra fördelar som byggnadsarbetarna lyfter fram, är att de slipper regnkläder som begränsar rörligheten. De slipper kyla. De slipper skotta snö från valven när det snöat. I vintras jobbade sex man i fem dagar för att få bort all snö från bygget bredvid.
Ett likadant hus uppförs strax intill och det bygget ska användas som jämförelseobjekt. Studenter från Tekniska högskolan i Stockholm följer byggprocessen på de båda arbetsplatserna, intervjuar byggnadsarbetare och arbetsledare.
Hallen är 24 meter bred, 24 meter hög och 54 meter lång. Den kan anpassas efter storleken på bostadshuset, som dock måste vara rektangulärt för att det ska gå att använda produktionshallen.
Hallen kostar ungefär lika mycket per dag, som två mobilkranar kostar att hyra.
– Vi tror att det kommer att löna sig. Betongen torkar betydligt snabbare. Byggmaterialet kan gå direkt från fabrik till produktionshallens skyddade miljö. Vi slipper hantera emballage. Och risken för fuktskador är obefintlig, säger JM Stombyggnads vd Mats Åkerlind.