info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jakten på målarmiljonären – drar någon in över miljonen som anställd?

Målaren Dennis Karlsson drar in bra med pengar, men han tjänar långt ifrån bäst. I branschen går det ett rykte om miljonmålarn – en målare som har en lön på över en miljon kronor om året som anställd.
Är det verkligen möjligt?

Två målare som arbetar på ackord.
Thomas Folke och Dennis Karlsson. Två målare som håller sig till att jobba på ackord. Foto: Johan Wahlgren, Magnus Liam Karlsson

När målarna gick med i Byggnads fick redaktionen på Byggnadsarbetaren höra ett saftigt rykte: att det fanns anställda målare som jobbade på ackord och tjänade mer än en miljon kronor om året. En lön som motsvarar en timlön på över 500 kronor och det utan att jobba en massa övertid. Redaktionen satte på sig detektivhatten och gav sig ut på jakt.

Ett snabbt tips kom in. Det gällde målaren Dennis Karlsson som arbetar på Målerimetoder. Han tjänar tydligen bra och vet dessutom ”allt om ackordet”. Vi träffas i en lägenhetshall i Stockholmsförorten Björkhagen, där han visar upp sin skicklighet. Han rollar ut den vita färgen på luckan till ett överskåp innan han går på med penseln. Stråna dansar lätt men bestämt över ytan.

– Det där blir bra, säger han och börjar i nästa rörelse att rolla garderobsdörren därunder.

Ett tips kom in när det gällde jakten på målarmiljonären: Dennis Karlsson på Målerimetoder. Foto: Magnus Liam Karlsson

Har alltid arbetat på ackord

Dennis Karlsson har alltid arbetat på ackord, ända sedan han började i branschen för mer än fyra decennier sedan.

– Min mentor Janne sa alltid: ”Förstå kollektivavtalet och du är kung.” En bättre skola kunde jag inte få, säger Dennis och fortsätter:

– Jag fick lära mig att förstå att ackordslistan är nyckeln till att tjäna pengar. Jag blev utkastad i ackordsarbete på en gång, berättar Dennis.

Och visst – Dennis Karlsson tjänar bra med stålar. Men toppnivå? Nej.

– Jag ligger på kring 50 000 kronor i månaden, säger Dennis Karlsson och ser plötsligt lika hemlighetsfull ut som Greta Garbo.

Och om det är en riktigt bra månad?

– Då kan det bli några tusenlappar till, men mycket beror på vilket humör jag är på och hur hårt jag vill arbeta, säger Dennis och småler.

Inget riktigt tydligt svar där från Dennis. Möjligen mörkar han något, men en sak är säker – han når inte upp till miljonen.

– Jag har hört talas om miljonmålaren. Det finns ett rykte som far omkring, men om det finns någon sanning i det vet jag inte.

Min mentor sa alltid: ’Förstå kollektivavtalet och du är kung’.

Dennis Karlsson

Gäller att detaljplanera

Stefan Cedermark.

Stefan Cedermark är ombudsman på Byggnads med ansvar för Måleriavtalet.

– De målare som tjänar bäst är de som kan avtalet, vet vad de har rätt till, är bra på att planera sitt arbete, är rejält fingerfärdiga och håller arbetstider.

Det handlar om att detaljplanera arbetsdagen. Ett exempel är allt material, en del tar ut materialet från en lägenhet när allt är klart; den som
planerar tar med sig burkar vartefter när de går på rast.

– Det gäller att tjäna så mycket tid som möjligt hela tiden, säger Stefan Cedermark.

Han berättar att när han själv var målare var han hyggligt snabb på att tapetsera. Han lyfter fram en hall där det ofta är krångligt att tapetsera med elskåp och många dörrposter.

– En snabb målare kan göra det på en timme, en normalsnabb på två timmar och för en mer långsam tar det kanske tre. Och eftersom målarna har ett rakt ackord innebär det att den snabbaste målaren tjänar tre gånger så mycket som den långsammaste.

Men är det möjligt att dra in en miljon på ett år utan att arbeta en massa övertid?

– Det tror jag. Det finns ett fåtal som har sådana typer av jobb som gör det möjligt, som kan avtalet jättebra samtidigt som de är effektiva och fingerfärdiga.

LÄS ÄVEN: Tvist om målarnas mätbolag: ”Kapat företaget”

Dennis Karlsson började i branschen för mer än fyra decennier sedan. ”Jag fick lära mig att förstå att ackordslistan är nyckeln till att tjäna pengar”. Foto: Magnus Liam Karlsson
Så maxar du ackordet
  • Planera jobbet.
  • Håll arbetstiderna.
  • Lär dig ackordslistan.

”Hårt jobb”

Tillbaka till tipset om Stockholmsfirman. Det handlar om Timblads Måleri. Tidningen får tag på en av de anställda som vill vara anonym, en målare som jobbar med nyproduktion. Förra året hade han en årsinkomst på över 900 000 kronor. En summa han kommer att toppa i år.

– I år går jag garanterat över en miljon kronor. Vi är flera målare på Timblads som ligger på över 800 000 kronor. Det handlar om hårt jobb, bra planering, grymma kollegor och att använda maskiner till allt som går.

Miljonmålaren finns alltså, eller kommer att finnas när årets lönespecifikationer summeras. Men tjänar han bäst? Finns det någon annan där ute med pensel och roller som tjänar ännu bättre? Målaren på Timblads ger oss en vink:

– På Arlanda Måleri finns det en kille som kör ackord på lägenhetsreparationer, och där kan vi inte konkurrera lönemässigt. Det går inte, det handlar om helt andra pengar.

Är det verkligen möjligt? Vad pratar vi om? 1,5 miljoner? Redaktionen fiskar fram ett nummer till Arlanda Måleri. Efter några samtal får vi tag på Thomas Folke. Han jobbar på ackord och gör mycket riktigt lägenhetsreparationer.

– Förra året tjänade jag 1,2 miljoner kronor och året innan nästan 1,3 miljoner.

Se där – miljonmålaren inte bara finns. Han krossar miljonen.

Grym lön, men hur är det möjligt?

– Allting handlar om planering så att det inte blir någon dödtid och naturligtvis måste man ha jobb där det går att få ett bra flyt. Sedan måste man jobba arslet av sig.

– Sedan är vi alla olika. Jag kanske har fallenhet för att jobba snabbt, vad vet jag.

”Högt tempo och att jobba ihop pengar är knutet till en extremt hög kvalitet, för annars går det inte att tjäna de här pengarna. Då åker man ut”, säger Thomas Folke som drar in över miljonen. Foto: Johan Wahlgren

”Har en minutplanering”

Thomas Folke går enbart på lägenhetsunderhåll, ofta i samma bostadsområden i Uppsala och han har lärt sig hur förutsättningarna ser ut. Hur tapeterna sitter, hur mycket som behöver rivas ner och inte minst, hur lång tid saker och ting tar.

– Jag har i princip en minutplanering för hela dagen. Jag vet exakt vad jag ska göra.

Har du något favoritmoment inom måleriet där du är extra snabb?

– Tapetsering och spackling är min grej. Det är där jag tjänar tid. När jag var ung gick jag på byggen i 20 år och bara tapetserade. Jag har aldrig träffat någon som varit snabbare. Jag låg på omkring 15 rum per dag.

Det optimala ackordsjobbet då? Thomas Folke plockar bort nyproduktion, då det med åren blivit svårare att komma fram på dagens byggarbetsplatser. Det är för mycket som stör, helt enkelt.

– Det bästa att gå på för att tjäna bra pengar är lägenhetsrenoveringar. Dessutom är det ett omväxlande arbete och det skonar kroppen. Går du på ett bygge kanske du spacklar i två år. Det är mycket sämre ur arbetsmiljösynpunkt.

Tapetsering och spackling är min grej. Det är där jag tjänar tid.

Thomas Folke
”Kvalitet måste komma i första hand, i andra hand hur mycket man tjänar”, säger Thomas Folke.

Thomas Folke är noga med att lyfta fram att högt tempo inte alls innebär en massa slarvjobb. Han menar att det i själva verket är tvärtom.

– Högt tempo och att jobba ihop pengar är knutet till en extremt hög kvalitet, för annars går det inte att tjäna de här pengarna. Då åker man ut. Det är besiktningar hela tiden och jag har aldrig några nedslag. Kvalitet måste komma i första hand, i andra hand hur mycket man tjänar.

Vad gör du för pengarna?

– Jag har byggt hus nyligen och det har kostat en del. Men annars blir det många resor och vi unnar oss att gå ut ofta och äta på restaurang. Vi gör lite extra i vardagen.

Så miljonmålaren finns alltså. Frågan är – finns det någon annan yrkesgrupp där ute som kan toppa 1,3 miljoner? Kolla din timlön på lönespecifikationen – ligger den över 700 kronor i timmen?


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jakten på målarmiljonären – drar någon in över miljonen som anställd?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig