"Jag blir riktigt skitförbannad"
Två arbetare förlorade livet och en skadades allvarligt då en värmeavskiljare förra veckan föll på Fortums värmeverksbygge i Stockholm. Efteråt pekade Byggnads på att arbetsplatsens huvudentreprenör saknade kollektivavtal. Men byggherren Fortum svarade upprepade gånger med att tona ner kollektivavtalets betydelse för en god arbetsmiljö.
Bland annat sa Fortum Sveriges presschef Per-Oscar Hedman till Byggnadsarbetaren att företagets grundläggande uppfattning är att frågan om kollektivavtal eller inte, inte är en fråga om säkerhet eller inte:
– När det gäller säkerhetsfrågan så har vi en nollvision som vi länge jobbat väldigt ambitiöst med och basen för det är arbetsmiljölagstiftningen. Den gäller oberoende av avtal.
En som blir provocerad när sambandet mellan kollektivavtal och säkerhet tonas ner är Stefan Slottensjö, träarbetare och ledamot i styrelsen för Byggnads Stockholmsregion.
– Jag blir riktigt skitförbannad helt enkelt. Jäkligt, jäkligt arg alltså, säger han.
Han har inte jobbat på den olycksdrabbade arbetsplatsen men menar att kollektivavtalet alltid har stor betydelse för arbetsmiljön.
Varför är avtal viktigt för att man ska jobba säkert på bygget?
– Där regleras våra rättigheter som arbetstagare. Där finns mängder av de saker som alla som jobbar behöver ha för att våga säga ifrån. Regleringen av vilka sätt man kan bli anställd på, eller hur ett företag får låna in folk, har ju jättestor betydelse för hur stursk man kan vara. För när vi arbetstagare kan säga ”nej, det här tänker jag inte göra, det är alldeles för farligt”.
– Arbetsmiljölag och skyddslagstiftning, det är en sak. Avtalet är så mycket, mycket mer och det regleras ingen annan stans än just i kollektivavtalet. Jag har burit med mig ett kollektivavtal hela mitt arbetsliv, det har legat i boden, man har slagit i det och tittat ”ja men så här är det grabbar, så här får vi göra”. Det är ju en otrolig styrka.
Är det nån särskild typ av risker som du tänker att kollektivavtalet oftare skyddar mot?
– Nej, det gäller allt. Allt vad vi har att ta ställning till som arbetstagare finns där. Byggavtalet består av 508 punkter som beskriver rättigheter, men även skyldigheter, som jag har. Det är självklart att det gör skillnad om jag har stöd av dem eller inte.
Finns det för dålig medvetenhet om att avtalet innehåller mer än lönevillkor?
– Ja, gud ja. I byggavtalet är det kanske tio sidor som berör lön. Men det är 170 sidor i hela boken.
På arbetsplatser utan avtal saknar Byggnads självklart tillträde samt verktyg för att stoppa farliga arbeten.