Islossning för inrapportering av rörlöner: ”Ackordet gav 312 kronor”
Landets rörmokare har länge varit utan en fungerande lönestatistik, men nu ser det ut att lossna. Först ut på bred front är tidlönerna. Samtidigt redovisar två regioner ackordssiffror.
Det har under flera år varit problem med att få in tillförlitlig statistik när det gäller rörmokarnas löner. Det gäller både ackord och tidlön. Men det finns nu tecken på att inrapporteringen börjar komma i gång. Först ut är tidlönen.
– Bolag som har hängavtal började rapportera vid årsskiftet och för Installatörsföretagens medlemmar öppnar vi upp för rapportering från den 1 oktober i år, säger Niklas Beskow, förhandlare på Installatörsföretagen.
Planen är att allt ska vara i gång före årsskiftet, även om det finns företag som kan behöva mer tid.
Några uppgifter för hur lönen ligger för tidlönen finns dock ännu inte tillgängliga.
”312 kronor i timmen”
Även inrapporteringen av prestationslönerna ses över. Ett arbete som ska genomföras när tidlönerna är på rull. Men redan nu rapporteras det in tillräckligt många avstämningar i ett par av Byggnads regioner för att få fram en trovärdig statistik. Vi börjar med region Väst.
– Under det första halvåret i år låg ackordssnittet på 312:91 kronor i timmen för vvs-installationer, säger Björn Mikkelsen, samordnare för lönenheten i regionen.
– Alla timmar är inte med där, men jag tycker att statistiken ändå ger en bra bild av löneläget.
En annan region där det kommer in en del underlag är Småland-Blekinge.
– Jag uppskattar att snittet på ackordet ligger kring 265 kronor, säger Dennis Borglin, avtalsansvarig i regionen.
Missa inte Facebookgruppen – Din lön på bygget
36 800 enligt SCB
Det finns även löneuppgifter på SCB som täcker hela landet. Enligt siffrorna där tjänar en rörmokare i genomsnitt 36 800 kronor i månaden. Det är alltså en medellön som inte tar någon hänsyn till exempelvis år i yrket eller löneform. För kyl- och värmepumpstekniker ligger lönen i snitt på 35 400 kronor i månaden.
Ligger bra till på ackordstoppen
Trots att det fortfarande finns brister i lönestatistiken så är det tydligt att rörmokarna tillhör toppen av löneligan på bygget när det gäller prestationslön. De parkerar i trakterna kring golvläggarna och plattsättarna, vilket innebär att de i genomsnitt tjänar bättre än den stora TBM-gruppen.
Flest timmar på tidlön
Niklas Beskow på Installatörsföretagen uppskattar att tidlönen står för mellan 60 och 70 procent av alla arbetstimmar för rörmokarna. Resten av timmarna är olika former av prestationslöner. Tidigare undersökningar som arbetsgivarna har gjort har pekat på att 15 – 20 procent av alla timmar är så kallat rakt ackord och att 15 – 20 procent handlar om andra prestationslöner i någon form. Till exempel eget uppgör där rörmokarna gör upp direkt med chefen. Någon färsk undersökning över hur fördelningen ser ut i dag finns inte.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.