Isabelle vill lyfta kvinnliga förebilder inom bygg
Isabelle McAllister tröttnade på machokulturen i branschen och startade ett pris för att belöna kvinnliga förebilder. "Kvinnor utsätts för diskriminering och bedöms hårdare än män", säger hon.
Hon är ett bekant ansikte för många och har varit med i tv-program som Äntligen hemma och Sommartorpet. Just nu är hon aktuell som programledare för barnprogrammet Maxat på SVT och som poddare med skådespelaren Eva Röse. Men för byggbranschen är kanske Isabelle McAllisters största insats instiftandet av stipendiet som bär hennes namn.
Det var för att synliggöra de problem kvinnor möter inom bygg som designern och kreatören Isabelle McAllister instiftade priset år 2011. Branschen består till 99 procent av män och tanken med priset är att lyfta fram kvinnliga förebilder som på sikt kan bana väg för mer jämställda arbetsplatser.
Byggnadsarbetaren når Isabelle McAllister på Bali där hon just nu bor med sin familj.
– Jag har byggt och fixat i tjugo år och träffar hela tiden kvinnor i branschen som berättar hur de blir bemötta. De blir utsatta på olika sätt och bedöms hårdare bara för att de är kvinnor.
Isabelle McAllister berättar om förra årets pristagare, elektrikern Karolina Dahl, som arbetade på ett stort bygge.
– Folk hade klottrat nedvärderande ord om henne på toaletten och de lät det bara stå kvar. Det skulle aldrig accepteras i någon annan bransch.
Isabelle McAllister har inte själv jobbat på något byggbolag, men tror att jämställdhetsfrågorna är mer på tapeten i branschen nu än när priset instiftades för sju år sedan.
– Byggnads har påbörjat ett väldigt bra jobb och fler företag vill anställa kvinnor. Många chefer börjar ta frågan på allvar. De har insett att större mångfald gör att alla mår bättre. Det finns ekonomiska fördelar också. En del kunder kanske inte vill ha hem en man för att de har varit utsatta för något. Och ökad mångfald är bra inte bara när det gäller kvinnor, att ha anställda med utländsk bakgrund kan till exempel göra att ett företag når en helt annan målgrupp.
I söndags var det sista dagen att nominera och den 11 oktober utses vinnaren som får 20 000 kronor och äran. Det har kommit in runt 200 nomineringar, berättar Isabelle McAllister.
– Det är en stor bredd. Vi har timmerkvinnor, elektriker, glasmästare, plåtslagare, snickare. En röd tråd är att de älskar sitt jobb och gör sitt bästa för att få fram andra kvinnor i branschen, men upplever att det är slitigt att vara på arbetsplatser där de inte får förståelse för att de blir bemötta på annat sätt än män.
Vad letar ni efter hos de nominerade?
– Det är alltid härligt att ge pris till någon som inte bara kämpar för sig själv utan också för andra. Men man behöver inte vara en förebild eller känd. Man kan ju bli en förebild av att få priset.
Har ni fått reaktioner på att män inte kan få priset, bara kvinnor och icke cis-män?
– Nej, men varje år är det faktiskt en och annan man som söker, skrattar Isabelle McAllister. De måste lära sig att läsa beskrivningar lite bättre. Det är män som känns machogubbiga och vill ha pengar till ett nytt tak på garaget. Allvarligt talat, jag har inga problem att premiera en man som gör något gott för alla. Priset handlar inte om att klanka ner på män, utan om att påverka en machokultur som är väldigt tydlig. Då behöver vi lyfta kvinnliga förebilder.