Irritation över PLRs krav
Plåtslagaren Anders Brändström gillar inte arbetsgivarnas avtalskrav om att de ska få rätt att välja bort ackordet.
Obbola en bit utanför Umeå. Anders Brändström jobbar med göra om takfoten på ett gäng bostadshus. Istället för en gesimsränna ska det hängas upp hängrännor. I princip en vanlig dag på jobbet. Men han blir inte glad när han får höra att arbetsgivaren i sina avtalskrav yrkar på att de vill öka bestämmanderätten när det gäller ackordet. Att arbetsgivaren ska få sista ordet om parterna inte lyckas enas om löneform. I dag är det ackordet som är stupstocken.
– Det är absolut vansinne. Jag tycker att det är vi som jobbar som ska få bestämma. Det ska fortsätta som det är nu för det fungerar jättebra, men det är kanske inte lika bra för arbetsgivaren, säger Anders Brändström.
Läs mer PLR vill få rätt att välja bort ackord
Läs mer Kräver tid för rast vid plåtslageri
Försämring av turordning
Han är även skeptiskt till PLR:s krav på att minska arbetstidsförkortningen med tre timmar på ett år då han själv tycker att ”vi har fått kämpa hårt för att få de där timmarna”.
Han gillar inte heller arbetsgivarnas yrkande på de vill införa fler undantag från huvudregeln i turordningen som säger att den med kortast anställningstid får gå först. Arbetsgivarna vill bland annat att de anställda delas in i fler turordningskretsar.
– Det där är inte bra. Det finns nog med undantag ändå. En förändring är bra för arbetsgivaren, men det är risk för att det slår tillbaka på vi som jobbar.
”Lönekravet realistiskt”
Byggnads avtalsyrkanden har Anders Brändström skummat igenom. Han lyfter fram kravet på ett friskvårdsbidrag på 2 000 kronor och de delar som förstärker möjligheten att arbeta på ackord.
– Allt som gynnar arbetarna är bra, även om jag inte själv berörs av alla punkter.
När det gäller fackets lönekrav på 3,2 procent tycker Anders Brändström att nivån är realistisk. Men en fråga är viktigare än alla andra. Den om ackordet.
– Det är en så bra arbetsform så den ska vi verkligen värna om.