Ironiskt klotter på Peabs brohaveri
Det var i januari i år i samband med en gjutning av en överbyggnad som problemen uppstod. Stöttor till en formställning som bar gjutformen knäcktes under delar av ekoduktens mittparti. På grund av rasrisken stängdes väg E6 av för trafik och Trafikverket beslutade att riva delar av ekodukten. Nu har någon eller några har klottrat på de delar som blev kvar, ” Heja Peab, sånt händer!” lyder texten.
Ser det som något positivt
Men det framgår inte vad avsändaren menar. Peab hänvisar alla frågor om själva utredningen av den misslyckade gjutningen till Trafikverket, men klottret på betongpelarna ser de som något positivt, samtidigt som de betonar att det finns faror med att obehöriga tar sig in på en byggarbetsplats.
– Jag ser det som något positivt, att de hejar på oss. Men det är såklart inte bra att det klottras på en arbetsplats och att det kan vara farligt att vara på en arbetsplats, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Peab.
”Man ska inte klottra”
Trafikverket är inte lika positiva till klottret och enligt Anna Johansson, presstalesperson på Trafikverket, blir det mer jobb för Peab.
– Man ska inte klottra, det måsta tas bort och det innebär mer jobb för Peab, säger hon. Enligt en gemensam rapport från Peab och Trafikverket var det en olycklig beräkning orsakad av den mänskliga faktorn som ledde till haveriet.
– Kostanden för själva ekodukten är densamma, mellan 55 till 60 miljoner kronor och kommer inte att kosta skattebetalarna något extra. Kostnaden för den misslyckade gjutningen och rivningen är ett försäkringsärende hos Peab och deras underentreprenörer, säger Anna Johansson, presstalesperson vid Trafikverket.