info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget åtal efter formraset: "Vi känner en stor besvikelse"

"Vi känner en stor besvikelse". Både polska och svenska arbetare är upprörda över att brottsutredningen efter formrasolyckan i Ludvika lagts ner. Flera lider fortfarande av skadorna.

Flera arbetare skadades vid formraset i Ludvika. Wojciech Król var en av dem. Han och kollegorna är besvikna över den nedlagda förundersökningen. Foto: Malin Englund/Tomas Ohlsson

12 personer skadades vid formraset i Ludvika i juli förra året, varav sex allvarligt. De flesta av dem tillhörde det polska företaget G&M. Nu kommenterar några av de polska arbetarna åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen, att det inte blir något ansvarsutkrävande.

– Jag och kollegorna är överraskade och mycket besvikna. Särskilt då två av våra kollegor inte har kunnat komma tillbaka till arbetet och flera av oss kommer att lida av konsekvenserna en lång tid framöver. Händelsen kommer nog att stanna i minnet i resten av våra liv, säger snickaren Wojciech Król i en kommentar, efter att ha haft kontakt med flera av sina kollegor.

Läs också Inget åtal efter rasolyckan i Ludvika

Vid ett tidigare tillfälle träffade Byggnadsarbetaren honom och hans arbetskamrater Sławomir Kowalczyk och Karol Basta som vittnade om skräcken vid raset och hur de skadats för livet.

I juli förra året brast plötsligt gjutformen och bron kollapsade helt i samband med gjutning. De föll fyra meter ner i ett virrvarr av byggdelar, maskiner och betong. Vissa hamnade under den flytande betongen, arbetare låg i skräck för att ett tåg skulle passera.

De är mycket förvånade och bekymrade över att inget ansvarsutkrävande kommer att ske.

– I Polen finns det en ansvarig för varje etapp av ett bygge och att man här inte kan fastställa vem i kedjan som har felat anser vi är märkligt. Hittar man ingen ansvarig och lär sig av den här olyckan är vi oroliga att det kommer hända igen, säger Wojciech Król.

Han berättar att arbetarna kände oro på arbetsplatsen.

Läs också Polska offer för Ludvikaraset utan stöd: ”Vi är skadade och klarar inte lika tungt jobb längre”

– Min kollegas första reaktion när han fick se byggställningarna var att göra korstecknet. Det såg vingligt ut från första stund och vi var oroliga när vi jobbade där. För oss är det inget snack om vad som hänt. När vi jobbade i Norge med liknande arbeten var det ett helt annat säkerhetstänk.

Han jobbar idag tillsammans med kollegor i Göteborgstrakten, hos en annan arbetsgivare, men med mindre och lättare arbeten och de undviker höga höjder. Det är flera av arbetarna från raset som fortfarande, på olika sätt, lider av sviterna från olyckan.

– Jag vet att en av dem fortfarande lider av allvarliga ryggproblem. Den andra försöker med hjälp av läkare att komma till bukt med sin skadade hand, men han har stora problem med den och svårt att komma tillbaka i arbete. Han är mycket besviken över beslutet.

Hans Nordlunds armbåge krossades, hans ring- och lillfinger fungerar inte. Han fick även tre revbensbrott, ena lungan punkterad och har ständig värk.

Också den svenske betongpumpföraren Hans Nordlund, som vi tidigare skrivit om i Byggnadsarbetaren, är mycket kritisk.

– Det är helt sjukt, helt ofattbart att myndigheterna inte går till botten med exakt hur olyckan kunde hända och vem eller vilka som är ansvariga.

Läs också Hans svårt skadad i Ludvika-raset: "Det skulle gå så jäkla fort"

Han pekar på att olyckan orsakat mycket skador och lidande. Arbetare kunde ha dött i raset eller blivit överkörda av tåget.

– Ändå blir myndigheternas slutsats att det inte är någons fel. Slutsatsen är att detta kan hända igen närsomhelst och att ingen behöver ta något ansvar.

Han blir dagligen påmind om olyckan genom värk i armbågen och två fingrar som inte fungerar. Han far illa när han påminns om olyckan. Han säger att det är arbetarna som betalar priset för olyckan, med sina kroppar och psykiska trauman.

– Man blir både förbannad och ledsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget åtal efter formraset: "Vi känner en stor besvikelse"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig