info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget åtal efter dödsraset

Det blir inget åtal efter dödsolyckan där montören Christian "Chrisse"Wikström förlorade livet efter en rasolycka. Hans mamma, Bittan Andersson, är bestört över beslutet.

I maj 2011 dog Christian Wikström, 26 år, efter ett trappras på ett stort kontorsbygge vid den nya Arenastaden i Solna.
Efter olyckan har ansvarsfrågan utretts, men nu har kammaråklagare Gunnar Jonasson beslutat lägga ner förundersökningen med motivet att han inte kan styrka brott.
Christans mamma, Bittan Andersson, är mycket besviken och kritisk till beslutet. Hon menar att så mycket säkerhetsmässigt har gått snett i samband med trappraset att någon måste ställas till svars.
Åklagaren motiverar bland annat beslutet med att man inte kan bevisa hur det kom sig att Christian Wikström hamnade i rasmassorna. Men den motiveringen håller inte, tycker Bittan Andersson.
Hon tycker att åklagaren lagt fokus på fel saker.
-Något är galet med det här. Det var ett allvarligt byggfel. En trappa ska inte rasa. Den har rasat på grund av att något är fel. Det är där brottet ligger, säger hon.

Var oroad

Christian Wikström var anställd av en underentreprenör på bygget. Bittan Andersson berättar att hennes son var djupt oroad över säkerheten och bara ville därifrån. Att han och kollegor före raset försökt slå larm om allvarliga fel.
Vid olyckan stod Christian på tionde våningen i ett av husen till kontorsbygget. En kran hade precis lagt på en förtillverkad betongdel till trappan. Vittnen hörde att Christian skrek ”Nej”, sedan rasade trappdelarna med dominoeffekt. Han föll 28 meter och hamnade delvis under rasmassorna. Skadorna var så svåra att han sedan avled. Ytterligare en byggnadsarbetare skadades i raset.

”Går inte att visa”

Enligt kammaråklagare Gunnar Jonasson läggs ärendet ner då det finns brister i kopplingen mellan dödsfallet och rasolyckan.
– Vi har utrett fallet under lång tid och det går inte att visa på något samband mellan raset och dödsolyckan. När raset började stod den omkomne på säker mark och om han stått kvar där hade han överlevt. Men han hittades alltså bland rasmassorna, säger Gunnar Jonasson.
Hur han hamnade bland rasmassorna är inte klarlagt.
– Det går bara att spekulera i. En tanke kan vara att han försökte rädda någon, men oavsett orsak går det inte att lasta arbetsgivaren för att han hamnade i rasmassorna, säger Gunnar Jonasson.
Men kan du inte väcka åtal när det gäller själva trappraset?
– Jag försökte åtala för framkallande av fara för annan. Tidigare rättsfall visar att det krävs grov oaktsamhet – på gränsen till uppsåt – för att det ska vara möjligt. Så såg det inte ut i detta fall och därför har vi lagt ner även det åtalet, säger Gunnar Jonasson.

Vill ha överprövning

Bittan Andersson var övertygad om att brottsutredningen skulle sluta i åtal. Hon säger att hon kommer att göra allt för att åklagarens beslut ska omprövas av en högre instans.
– Hade inte trappan rasat hade Christian levt idag. Det måste finnas någon ansvarig till att det hände. Jag tycker det är dåligt att bara komma fram till detta efter tre års utredande och jag tänker inte ge mig. Jag tänker strida för Christians sak, säger hon.

Cenneth Niklasson
Margite Fransson

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget åtal efter dödsraset

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig