Ingen fälls för dödsolyckan
Den 23 mars 2010 föll ett 2,6 ton tungt väggelement över snickaren Joacim Björk, som avled av skadorna. 22-åringen lossade tillfälliga stag från väggelementet, men ett konstruktionsfel innebar att väggen inte var fäst i bjälklaget. Den skulle ha varit försedd med dubb upptill, men dessa saknades. Därför välte väggen. Olyckan inträffade i Helsingborg.
Tre personer åtalade
Åklagaren Lars Magnusson har drivit en process mot företagen Strängbetong och OM Design AB, med krav på företagsbot. Dessutom har han åtalat två montagearbetsledare och en ansvarig konstruktör för arbetsmiljöbrott. I maj förra året kom tingsrättens dom, som friade de åtalade på alla punkter. Domen överklagades, men har alltså i dag slagits fast av hovrätten.
Orsakssambandet för svagt
Gällande den ansvarige konstruktören slår hovrätten fast att han visserligen, av oaktsamhet, har åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen då han bland annat inte kontrollerat att väggens elementritare utfört sin egenkontroll. Men hovrätten anser inte att bristerna har tillräckligt starkt orsakssamband med olyckan för att leda till fällande dom.
Gällande de båda montagearbetsledarna menar rätten att det inte är visat att de borde ha vidtagit några särskilda försiktighetsåtgärder inför monteringen av väggen, som ju stämde med ritningarna. Utifrån friandet av de anställda avvisar hovrätten även kraven på företagsbot.
”Svårt att förstå”
– Det är svårt att förstå hovrättens resonemang. Har man kassa säkerhetsrutiner så kan man undgå ansvar för arbetsmiljöbrott, bara man har följt sina kassa rutiner, hävdar åklagaren Lars Magnusson.
Han konstaterar att man följde de rutiner man haft sedan tidigare, men menar att de borde ha ändrats då man konstruerade den här byggnaden på ett nytt sätt just beträffande hur väggarna fästes in. Han konstaterar att man efter olyckan har infört rutiner som, enligt honom, skulle ha kunnat hindra dödsolyckan.
– Jag är förvånad över att det i vart fall inte dömdes ut någon företagsbot, säger han ett par timmar efter att domen meddelats.
Det är nu upp till riksåklagaren om fallet ska överklagas till Högsta domstolen. Ett eventuellt överklagande ska lämnas in senast den trettonde mars.