info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inga åtal efter byggolyckor

En arbetare dog efter en fallolycka och en praktikant klöv käken med en motorkap. Nu lägger åklagaren ner förundersökningen om arbetsmiljöbrott.

Dödsolyckan inträffade den 29 februari i år på ED Byggs arbetsplats i Norrköping. En byggnadsarbetare föll fem meter och skadades så illa att han dog av skadorna. Han föll från en balkongavsats och den direkta orsaken var att en överliggare på skyddsräcket var så lös att den lossnade. Dessutom saknades en järnstolpe.
Kammaråklagare Bengt Svensson har lett arbetet med att utreda brottsmisstankarna.
Varför lägger du ner förundersökningen?
– Jag har inte kunnat fastslå vem som bar ansvaret för olyckan. Jag vet inte vem som var ansvarig för att överliggaren på skyddsräcket var dåligt fastsatt. Därför har jag inte kunnat hålla några förhör med den personen och vet inte heller tidpunkten när det skedde. Tidpunkten är viktigt för att veta om arbetsgivarens ansvar, om man hade kunnat göra något åt det.
Hade arbetarna fått rätt instruktioner om att bygga skyddsräcken?

– Jag har inte sett att de fått några felaktiga instruktioner. Det ska ha byggts på rätt sätt, sedan ska räcket ha ändrats i efterhand av någon annan.
Den byggnadsarbetare som dog efter olyckan var 54 år och hade i flera år rest från Polen till Sverige för att arbeta.
Läs mer:
Man dog efter fallolycka

Svårt skadad i sågolycka
Tre svåra olyckor på samma företag
Granskning: Snabb framgång som kostat
VD:Vi har ett ansvar att utreda vad som hänt

Inte hittat ansvarig

Den andra olyckan hände den 21 januari då en motorkap klöv käken på praktikanten Juris Keinus. Bengt Svensson säger att han inte heller i detta fall kunnat fastslå vem som är ansvarig.
– Det var såvitt jag förstår ett fel på verktyget som orsakade olyckan. Det saknades tänder på kapen. Men jag har inte kunnat slå fast när felet uppstod. Där står ord mot ord.

”Fick aldrig instruktioner”

Olyckan har påverkat hela Juris Keinus liv och han lider fortfarande av sviterna.
-Jag har ont i käken och munnen, berättar han.
Under hösten genomgick han en operation där material från höften flyttades till käken.
Juris Keinus tycker att åklagarens beslut är felaktigt.
-Jag tycker att det är företagets fel och att man borde hittat någon ansvarig. Jag var praktikant men fick aldrig några instruktioner om hur jag skulle använda kapen på rätt sätt, säger han.

”Fått ett kvitto”

Anders Whass, vd för ED Bygg, välkomnar åklagarens beslut.
-Det känns tryggt att vi fått ett kvitto på att vår organisation har agerat korrekt. Sedan är olyckorna i sig lika tragiska för det, säger han.

”Inte förvånad”

Magnus Cato, är ordförande för Byggnads i region Öst.
-Jag är inte förvånad. Det väl som det brukar i byggbranschen att olyckor inte leder till åtal. Ett problem är att byggbranschen förändras kontinuerligt och det verkar göra det svårare för åklagare att hitta en ansvarig och väcka åtal, säger han.
Åklagaren har också utrett, men tidigare avskrivit ytterligare en olycka. Den hände den 12 november 2015.
Ett bjälklag rasade och fyra personer skadades. Enligt Bengt Svensson har arbetsmiljöverket sagt att man inte vet varför raset skedde och att det därför inte går att lasta någon för ansvaret.

Läs mer:
Tak gav vika under arbetarna

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inga åtal efter byggolyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig