Industrins lönekrav – så mycket skulle rörisen få: ”Ett ganska bra lyft”
Industrifacken har gått ut med vad de vill se för lönehöjning i vår. Vi ringde Niclas Boring Charlson, i grunden rörmokare men som idag arbetar som värmepumpstekniker. Vilken höjning skulle göra honom nöjd?
I botten är han rörmokare men sedan några år tillbaka har han mest arbetat med värmepumpar.
– Jag är mer av en värmepumpstekniker i dag. Har jobbat som det de senaste sex åren, säger Niclas Boring Charlson.
Kräver lönelyft på 15 procent: ”Byggnads borde slopa märket”
Byggnadsarbetaren ringer upp för att få en kommentar från golvet inför avtalsrörelsen i vår. Flera industrifack kommer begära ett lönelyft på 4,2 procent. Industrins krav brukar i ett senare steg, inom ramen för LO-samordningen, gälla för alla arbetare inom LO. Alltså även för er på bygget.
– Jag har inte hunnit läsa så mycket om det ännu och framför allt inte räknat på hur mycket det blir i kronor, säger Niclas Boring Charlson.
Svårt föra över kostnaden
Själv tjänar han 248 kronor i timmen. Det innebär att kravet på 4,2 procent skulle ge ett lönelyft på tio kronor i timmen. Utslaget på en månad handlar det om drygt 1 500 kronor. Sannolikt kommer det slutliga avtalet emellertid landa på en lägre nivå.
– Om det blir 4,2 så skulle det vara ett ganska bra lönelyft, säger Niclas Boring Charlson.
Inflationen har ätit upp en hel del av köpkraften de senaste åren. Tycker du att den här höjningen räcker för att täcka prisuppgången?
– Räntorna och inflationen är på väg ner så det går åt rätt håll, men jag vill såklart bli kompenserad för det som varit och det är alltid bra att få så mycket som möjligt. Samtidigt ska de högre lönekostnaderna föras över till kunden. Det finns en gräns där, så det är viktigt att hitta en bra balans. Det finns ju en risk för att allt för höga priser till kund gör att jobb försvinner.
Byggjobbarnas förlorade tusenlappar – så mycket har köpkraften rasat
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.