I de här yrkena faller flest – byggbranschen i topp: ”Allvarligast för äldre”
Fall är den vanligaste orsaken till svåra olyckor på jobbet. Och byggbranschen ligger högst när det gäller fall – var femte allvarlig fallolycka för män sker på bygget.
Varje år inträffar 11 000 fallolyckor under arbetstid i landet. Enligt den nya rapporten ”Fallolyckor på arbetet” från AFA Försäkring leder fall till flest arbetsskador och är den vanligaste orsaken till allvarliga arbetsolyckor.
Olyckorna förekommer i alla yrken men är vanligare där man rör sig ofta både inomhus och utomhus, som i byggbranschen. Det är också bygg (där nära 99 procent av de anslutna i Byggnads är män) som toppar statistiken för män som faller mest. Betong- och anläggningsarbetare står för 11 procent av de allvarliga fallolyckorna och snickare för 7 procent.
Cirka 8 000 fallolyckor sker utan att man ramlar ner från något. Drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor. Snö och is ökar risken för fall på jobbet markant.
– 60 procent av alla fall i samma nivå utomhus inträffade 2015–2016 under perioden november till februari, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på AFA Försäkring, i ett pressmeddelande.
Ju äldre du blir, desto större blir risken för att du drabbas av en fallolycka.
– Skadorna blir ofta mer allvarliga för äldre än för yngre personer och äldre har sämre förutsättningar för återhämtning än vad yngre har, säger Anna Weigelt.
Men vilka skador får man när man ramlar på ett golv eller på marken? Och hur länge blir man borta från jobbet? Enligt AFA:s siffror är vanliga fallskador för byggnadsarbetare fraktur på underarmen (85 dagars sjukfrånvaro i snitt), axelskada (185 dagar), vridning i knäleden (96 dagar) och vridning i fotleden (69 dagar).