Husfabrikanten får inte ihop det – 75 personer varslas
Husfabrikanterna drar åt svångremmen. Skenande materialpriser äter upp vinsten och sämre köpkraft har halverat orderingången på ett år. Nu börjar branschen varsla personal.
I slutet av augusti meddelade småländska kataloghustillverkaren Aneby att de lägger ner delar av produktionen och varslar 75 av sina 230 anställda. De höjda priserna på byggmaterial och energi äter upp deras marginal, menar man.
– Det är en kraftig nergång på efterfrågan. Vi säljer kanske hälften så många hus som innan Ukrainakriget. säger Anebyhus vd Fredrik Anheim.
Precis som i resten av byggbranschen rusar byggkostnaderna uppåt. Träpriserna har dubblats på bara ett år. Stål, betong och energi har också blivit kraftigt dyrare, medan värmepumpar, vitvaror, skivmaterial och en rad andra byggvaror har rekordlånga ställtider.
Då går inte kalkylen ihop längre.
– Enligt konsumenttjänstelagen får vi inte höja pris mot privatkunder som redan beställt, men våra leverantörer kan höja pris mot oss. Nu är det kanske 20-30% dyrare mot innan pandemin. Då går inte kalkylen ihop längre.
Samtidigt får hushållen mindre kvar i slutet av månaden. Räntan åker upp, inflationen likaså och vad den nyinköpta bostaden är värd om några år blir allt svårare att uppskatta. Samt, de nya husen blir förstås dyrare.
De beställda husen är alltså olönsamma och de nya husen säljer man för få av. Är detta början på en trend inom branschen?
Har ni fått signaler från andra medlemsföretag om kommande varsel?
– Nej, men det är en risk vi själva ser. Från första halvåret 2021 föll orderingången nästan 40% på ett år. Fortsätter det så måste man dra ner, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på branschorganisationen TMF, Trä och Möbelföretagen.
– Det är en trist trio: höjda priser, lägre köpkraft och höjda räntor. Dessutom saknas det tillräckligt med detaljplanerad tomtmark att bygga småhus på.
Så det här är inte den sista nedskärningen eller konkursen vi ser?
– Nja. Branschen har varit med om extrema upp- och nedgångar tidigare. Många av våra medlemmar har varit med i generationer och är väldigt stabila företag. Det finns risk för varsel, men det behöver inte bli konkurser.
Kan hantverkare räkna med en sämre arbetsmarknad de kommande åren tror du?
– Om vi inte ser förändring i orderingången nu det närmaste kvartalet så är det risk för tuffare tider och färre arbetstillfällen. Men hantverkare inom trähusindustrin är ett framtidsyrke. Det finns gott om jobb i våra medlemmars fabriker, särskilt på mindre orter.
– Det kan komma ett glapp nu på ett antal månader eller år och det är inte roligt förstås, men jag är övertygad om att träbyggandet går en stark framtid till mötes, säger Gustaf Edgren.